Az uniós szintű riadó ellenére ajánlják a hazai tojást

Gyergyai Csaba 2017. augusztus 24., 13:41

A Baromfitenyésztők Országos Szövetsége biztosította a fogyasztókat: a hazai, engedélyezett farmokon termelt tojás és szárnyashús biztonságos, nem jelent veszélyt a fogyasztókra.

Fotó: Kristó Róbert

Miután Romániában is találtak fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojáskészítményt, a Baromfitenyésztők Országos Szövetsége közleményben szögezte le:

az országban működő farmokon nem használják ezt a fajta készítményt,

így a hazai, engedélyezett tyúkfarmokról származó tojás és a szárnyashús biztonságos, nem jelent veszélyt a fogyasztókra.

Az érdekvédelmi szervezet megjegyezte, az európai szintű – eddig összesen tizenhat európai uniós és két Unión kívüli országot érintő – botrány kirobbanása óta folyamatosan felügyelik a romániai farmok működését. A fogyasztóknak azt ajánlották, inkább a friss és jó minőségű, garantáltan fipronilmentes romániai tojásokat válasszák.

Az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (ANSVSA) egyébként az elmúlt időszakban szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartott a baromfiipari létesítményeknél,

miután augusztus 10-én kiderült, Németországból érkezett, szennyezett folyékony tojássárga-szállítmányt foglaltak le egy Temes megyei raktárban, még mielőtt az áru a felhasználókhoz került volna. A tojáskészítményt már elégették.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság területi szervezeteit készenlétbe helyezték, hogy azonnal közbeléphessenek, ha újabb figyelmeztetést kapnak az uniós rendszerben.

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként.

Rovarok és atkák ellen hatásos, élelmiszercélú állatok esetében azonban nem használható. Mivel a fipronil zsírban oldódó hatóanyag, ezért felhalmozódik a szervezetben, így az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztók hosszú távon ne legyenek kitéve a májkárosító anyagnak.

Hollandiában egyébként a botrány kirobbanása óta több mint 200 baromfifarmot zártak be, miután kiderült, hogy a tyúkok takarmányához illegálisan növényvédő szert adagoltak.