Spontán tüntetés Bukarestben az igazságügyi reformterv ellen

Krónika 2017. augusztus 23., 21:39

Néhány százan spontán tiltakozásba fogtak szerda este a Tudorel Toader igazságügy-miniszter által ismertetett igazságügyi reformtervek ellen.

A hónapokkal ezelőtti tüntetésekhez hasonló demonstrációk kezdődhetnek ismét Romániában Fotó: Facebook/Curuptia ucide

A Victoriei (Győzelem) téren összegyűlt közel félezres tömeg a fél évvel ezelőtti, az egész országot átfogó tiltakozáshullámhoz hasonlóan a balliberális kormány távozását követeli. A tiltakozók „PSD, a vörös pestis", „Igazságszolgáltatást, ne korrupciót!", valamint „Vigyen el benneteket a DNA" feliratokkal ellátott transzparenseket tartottak a magasba.

A tiltakozó akciót a Facebook közösségi oldalon hirdette meg a Románia kezdeményezés elnevezésű polgári mozgalom hirdette meg azzal a felkiáltással, hogy veszélyben az igazságszolgáltatás függetlensége Romániában.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter szerdán ismertette reformcsomagja javaslatait, amelyek szerint egyebek mellett kizárná az államfőt a legfőbb ügyész és a főügyészek kinevezési eljárásából. Az elnök helyett az igazságügyi miniszter javaslatára a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege nevezné ki őket. Az ügyészségi vezetők mandátumát három évről négy évre bővítenék, ugyanakkor a miniszteri indítvány felelősségre vonhatóvá tenné a munkájuk során hibát elkövető bírákat és ügyészeket.

Klaus Johannis a jogállamiság elleni támadásnak minősítette a tárcavezető javaslatait. Az államfő szerint a javaslatok az igazságszolgáltatás függetlenségét és megfelelő működését, valamint a korrupcióellenes harcot veszélyeztetik. Hangsúlyozta: a tervezett módosítások 10 évvel visszavethetik Romániát, egy olyan korszakba, amikor az igazságszolgáltatás alá volt rendelve a pártoknak.

{K1}