Európai béreket és modern körülményeket ígér az egészségügyi miniszter

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 23., 11:11

Jövőre megközelíti az európai uniós bérszintet a romániai egészségügyi alkalmazottak fizetése, amire eddig nem volt példa - jelentette ki szerdán Florian Bodog egészségügyi miniszter.

Fotó: Gecse Noémi

A tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben azt írja, a közegészségügyi rendszernek bérek és infrastruktúra szempontjából is tartania kell a lépést a magánszolgáltatókkal.

„Az állampolgárok közül sokaknak nem áll módjukban magánkórházakban kezeltetni magukat, és nem is kellene erre szorulniuk.

Az egészségügyi hozzájárulás befizetése garancia kell hogy legyen a szükséges szolgáltatásokhoz való hozzáférésre.

(...) Fontos lépéseket tettünk már a rendszerben észlelt hiányosságok pótlása érdekében. 2018-tól az orvosi személyzet fizetése eddig példátlan módon megközelíti majd az európai uniós bérszintet, és már idén jelentős béremelésekre került sor” - áll a bejegyzésben.

Az Agerpres beszámolója szerint a miniszter hozzáteszi:

továbbra is prioritás a kórházak modern felszerelésekkel való ellátása,

amelyet addig folytatnak, „amíg minden megyei, regionális és egyetemi kórháznak meglesznek azok az eszközei, amelyekre szükségük van a pácienseknek”.

Florian Bodog ugyanakkor rámutat, 1997-től mostanig több mint 5.000 orvost „veszített el” a hazai egészségügy, és több mint 21.000 szakember a magánszektorban folytatta tevékenységet.