„Helyi termékeket az iskolákba!”

Gyergyai Csaba 2017. augusztus 23., 15:39

A helyi termelők előnybe részesítését, a térségek hagyományainak figyelembevételét javasolta a Hargita megyei önkormányzat a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének egy sürgősségi kormányrendelet kapcsán, amely a diákok élelmezésére vonatkozik.

Fotó: Gligor Róbert László

A rendelet egy kísérleti programra vonatkozik, amelybe a helyi hatóságok és a tanfelügyelőség javaslatára minden megyéből kiválasztanak egy tanintézetet, ahol a gyerekek a projekt keretében meleg ebédet vagy élelmiszercsomagot kapnak.

A Hargita megyei önkormányzat módosító javaslatai arra irányulnak, hogy a teljes folyamatot minél nagyobb mértékben helyi szinten bonyolítsák le,

tájékoztatott közleményében a megyeháza. Rámutatnak: a módosítás egyik pontja azt írja le, hogy a szállítási és a raktározási költségek ne haladják meg az élelmiszercsomag értékének 15 százalékát, így amellett, hogy jó minőségű élelmiszert kapnak a gyerekek, nagyobb eséllyel jelentkezhetnek helyi és térségbeli cégek. A másik javaslat szerint figyelembe kell venni a helyi gasztronómiát is.

Azt is kérték, hogy szemeszterenként tartsanak az iskolák különórákat vagy

szervezzenek rendezvényeket az egészséges táplálkozás témájában, amelyek az adott térségre jellemző termékeket és élelmiszereket népszerűsítik.

Ez utóbbi programot a helyi vagy a megyei költségvetésből finanszíroznák.

„Nagyon fontos, hogy gyerekeink egészségesen táplálkozzanak, illetve még lényegesebb azok esetében, akiknek az iskolában kapott élelmiszer jelenti a napi fő étkezést. Ezért folyamatosan dolgozunk érte, és

kérjük a tej-kifli program esetében is a minőségi javítást, valamint fontosnak tartjuk a meleg ebéd bevezetését az iskolákban”

– nyilatkozta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke.

A módosítások arra irányulnak, hogy így elkerüljék azokat a rossz tapasztalatokat, amelyek a más megyékből érkező beszállítók miatt adódtak Hargita megyében.