Az utánpótlásra összpontosít a román hokiszövetség

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 22., 23:26

A megszokott csapatokkal, változatlan kiírás szerint rajtol el szeptember 10–12-én a hazai férfi jégkorong-bajnokság, amelynek részletes programját szerdán vagy legkésőbb csütörtökön teszik közzé – tájékoztatta a Krónikát Alexandru Hălăucă.

Fotó: Kristó Róbert

A Román Jégkorongszövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy az elmúlt idénnyel ellentétben a Galac nem vehet részt a Mol Ligából Erste Ligára nevezett, határon átívelő bajnokságban, ugyanakkor a Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub továbbra is két fronton fog küzdeni, ezért

a hazai pontvadászat összecsapásait újfent összehangolták az ugyancsak szeptemberben rajtoló nemzetközi torna műsorával.

„Most a korosztályos válogatottak kereteinek tartunk edzőtábort az otopeni-i jégpályán, ahol az Egyesült Államokból érkezett két élvonalbeli edző tanítja őket” – közölte a sportvezető. Az U20-soknak a decemberi angliai világbajnokság előtt még Szlovéniában fognak barátságos mérkőzéseket szervezni, az utánpótláscsapatok felkészülésének finanszírozásához pedig a sportminisztérium és a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) is hozzájárul.

„Erősek az utánpótláskereteink. Az U18 és az U20-as csoportnak sikerült idén feljebb jutnia egy magasabb értékcsoportba, nekünk pedig az a célunk, hogy ott idén megvessük a lábunkat” – magyarázta Hălăucă. Hozzáttette, az U16-os korosztályt már kifejezetten a felsőbb csoportokba való előreléptetés céljával nevelik, 13 és 14 éves gyermekeket is beválogattak. „Elkészítettünk egy fejlesztési tervet közép- és hosszú távra. Meglátjuk, hogyan alakul, de

az egészen bizonyos, hogy az aktuális szezonban szeretnénk még előrébb lépni a jégkorongozásban”

– szögezte le.

A hazai élvonalbeli bajnokságban, mint ismeretes, a Brassó kezd majd címvédőként. Mellette a Sportklub, a Gyergyószentmiklósi Progym, a Galac, a Steaua és a Sportul Studențesc kezd az alapszakaszban. Arról már korábban beszámoltunk, hogy az Erste Ligában a barcaságiak és a csíkiak is a bajnok Misolci DVTK Jegesmedvéket fogadják az első fordulóban – előbbiek szeptember 8-án, utóbbiak két nappal később.