Büntető, magyarellenesség és ellenféllel ünneplő csapattag keserítette a Sepsi OSK-t Bukarestben

Vásárhelyi-Nyemec Réka , Bíró Blanka 2017. augusztus 22., 17:28

Patrick Petre magára haragította a Sepsi OSK drukkereit a Dinamo ellen Bukarestben elszenvedett Liga 1-es vereség után. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett a magyarellenes rigmusok miatt.

Fotó: A Dinamo Facebook-oldala/Octavian Cocolos Photography

Helyzetszegény mérkőzésen, vitatott tizenegyessel kapott ki Bukarestben 1-0-ra az újonc Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapata a találkozót emberhátrányban befejező Dinamótól.

Az élvonalbeli bajnokság hetedik fordulójának hétfő esti összecsapásán a házigazdák mindössze egyetlen említésre méltó helyzetet jegyeztek az első félidőben, a jordán Bawab révén, majd a második játékrészben a helyére csereként beálló Hanca próbálkozott gólszerzéssel.

Támadásból szerzett góllal azonban nem tudta legyőzni a háromszékiek kapuját őrző Fejért –

a három pontot érő találatot egy olyan büntetőből érték el, amelyet Costache harcolt ki a 66. percben, amikor a tizenhatoson belül elterült a labdára rohanó Ghingával való koccanástól.

A hajrában a Sepsi OSK – éppen a Dinamótól – kölcsönkapott játékosa, Patrick Petre járt közel az egyenlítéshez, de Fejér hiába imádkozott térdre ereszkedve, mert a szabadrúgás nem járt sikerrel.

A 20 éves középpályásra ugyanakkor nem emiatt haragudtak meg a székely szurkolók:

a találkozó lefújása után, mialatt a társai összekapaszkodva tisztelték meg a drukkerek által elénekelt székely himnuszt, Petre inkább dinamós mezben, a házigazdák – magyarellenes rigmusokat skandáló – ultráival ünnepeltette magát.

A Gsp.ro-nak úgy fogalmazott, hogy nem akart „feltétlenül" gólt szerezni nevelő együttese ellen, inkább arra törekedett, hogy ne kapjanak ki abban a stadionban, ahová bevallása szerint már nagyon vágyott vissza. „Otthon éreztem magam, az emberek megtapsoltak, nagyon jó érzés volt" – nyilatkozta a fiatal bukaresti focista, aki annak az egykori válogatott Florentin Petrének a fia, aki ugyancsak a klub juniorjai közül nőtte ki magát, hogy aztán 1994 és 2006 között kizárólag a bukaresti piros-kékek színeiben rúgja a gólokat.

Feljelentés magyarellenesség miatt

A Sepsiszentgyörgi Sepsi OSK elleni mérkőzésen történt magyarellenes megnyilvánulások miatt panaszt emel a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a Bukaresti Dinamo élvonalbeli labdarúgócsapata ellen. A szolgálat keddi tájékoztatása alapján a Liga 1 hétfő esti mérkőzésén

a házigazda fővárosiak drukkerei több alkalommal is skandálták a Ki a magyarokkal az országból! rigmust.

Emiatt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál tesz feljelentést, de írásbeli felszólítással fordul a Román Labdarúgó-szövetséghez is, hogy vizsgálja ki a mérkőzésen történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset. Benkő Erika, a szolgálat elnöke kifejtette: a sportnak a fair play játékmódról kell szólnia.

Ezért minden olyan kisebbségellenes cselekedet esetén, melyek félelmet kelthetnek a magyar közösség tagjaiban, megtesszük a szükséges jogi lépéseket”

– tette hozzá. A jogvédelmisek hangsúlyozzák, Románia és Erdély egyesülésének jövő évi centenáriumára készülve, a sportban előforduló, etnikailag diszkriminatív megnyilvánulások különösen érzékenyen érintik a magyar kisebbséget, hiszen a legfontosabb elvárás éppen az lenne, hogy a nemzeti közösségek vegyék figyelembe a kisebbségek szempontjait, valamint a magyar közösség tagjai érezhessék, hogy teljes jogú polgárai az országnak.

Kikapott Miruță csapata

A fővárosban elszenvedett vereség után a Sepsi OSK 6 ponttal maradt az összetett tizedik helyén, míg a Dinamo 12 ponttal előrelépett az alapszakasz ötödik helyére – 3 pont választja el az örök rivális FCSB-től.

Ugyancsak hétfő este szenvedett el újabb vereséget a Vasile Miruță által edzett Chiajna – 2-1-re kikapott a Botoșani vendégeként –, a szakember pedig ismét a játékvezetésre panaszkodott, amiért a 87. percben nem adott meg nekik egy szerinte jogos büntetőt. Csapata emiatt 2 ponttal maradt az összetett utolsó előtt helyén, míg a Botoșani a listavezető Kolozsvári CFR mögött három pont hátrányban a második a tabellán. 

A labdarúgó-Liga 1 állása:

1. CFR 7 6 1 0 13-1 19
2. Botoşani 7 5 1 1 13-5 16
3. Craiova 7 4 3 0 9-3 15
4. FCSB 7 4 3 0 10-6 15
5. Dinamo 7 4 0 3 9-5 12
6. Astra 7 3 3 1 8-5 12
7. Temesvár 7 3 1 3 5-6 10
8. Iaşi 7 2 3 2 4-6 9
9. Voluntari 7 2 2 3 7-9 8
10. Sepsi OSK 7 2 0 5 5-12 6
11. Viitorul 7 1 2 4 3-6 5
12. Medgyes 7 1 1 5 4-14 4
13. Chiajna 7 0 2 5 4-9 2
14. Juventus 7 0 2 5 4-11 2