Megjelent a csíkszeredai rablóról, a Viszkisről szóló film első előzetese

Krónika 2017. augusztus 22., 14:48

Elkészült Antal Nimród filmje, A Viszkis első előzetese, amely az interneten látható; a csíkszeredai bankrablóról készült alkotást november 23-án mutatják be a magyarországi mozik.

Ambrus Attila, a Viszkis

Az egymilliárd forintból készült, 126 perces akciófilmet tavaly forgatta Antal Nimród, aki a nagysikerű, 2003-as Kontroll című alkotást is jegyezte.

A kedvcsináló előzetesben leginkább a film hangulatából kapunk ízelítőt, a Kelet-Európai bankrablás társul az amerikai akciófilmek világával

írta az Index.hu. A film főszereplői Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán, Klem Viktor és Gazsó György, a zenét Yonderboi írta.

Antal Nimród a Kontroll című film sikere óta nem forgatott filmet Magyarországon. Azóta szép pályát futott be Hollywoodban, a világ egyik legsikeresebb rockbandájáról, a Metallicáról forgatott kissé szürreális koncertfilmet, Metallica – Through The Never címmel.

Már 2013-ban azt nyilatkozta, hogy szívesen filmre vinné a Viszkis történetét. A rendező szerint ez a sztori a Kontrollhoz hasonlóan ismét jó lehetőséget ad arra, hogy keveredjenek benne a különböző műfajok:

kapunk majd drámát, akciódús bankrablásokat, de olyan autós üldözést is, ahol a hülye rendőrök vígjátékba illő módon kergetik a Viszkist.

„Nekem nagyon szimpatikus a pasi, s nem csak azért, mert a dédnagyapám is csíkszeredai volt, hanem azért, mert szépen beszélő, intelligens, jóképű, kulturált ember benyomását keltette az első perctől fogva” – nyilatkozta korábban Antal.

A Viszkis rabló néven elhíresült Ambrus Attila Csíkszeredában született 1967-ben, édesanyja másfél évesen elhagyta, és a nagymamája nevelte 10 éves koráig. 1988-ban szökött át Magyarországra, miután bűnöző életmódja miatt otthon kiközösítették. 1994 és 1999 között közepes jégkorongkapus-karriert futott be, főként az Újpesti TE csapatában.

Posta- és bankrablásai során – majdnem 30 alkalommal – több mint 142 millió forintot zsákmányolt.

2002-ben 17 év börtönt szabtak ki rá, azonban jó magaviselete miatt 2012. január 31-én, feltételesen szabadlábra helyezték. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt, a helyszínekhez közeli kocsmákban 1-2 deci whiskyt ivott. Sajtóhírek szerint az egykori jégkorongozó megnősült, kerámiakészítésből él.