Lelőtték a barcelonai merénylet feltételezett elkövetőjét

Krónika 2017. augusztus 21., 18:26

A spanyol sajtó a terrorelhárításra hivatkozva gyorshírben jelentette hétfőn délután, hogy a katalán rendőrség lelőtte Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét, aki a kisteherautót vezetette.

A 22 éves Junesz Abujakub

A rendőrség által közölt eddigi információk szerint a 22 éves, marokkói származású férfi ült a La Rambla sugárúton a tömegbe hajtó kisbusz volánjánál, és már csak ő volt szökésben a két támadás összesen 12 elkövetője közül. A gyanúsítottat Barcelonától nyugatra, Subirats városánál találták meg.

A La Vanguardia című katalán lap szerint Abujakub egy olyan övet viselt, amely az öngyilkos merénylők robbanószerkezetéhez hasonló, ezért lőtték agyon a rendőrök.

Rendőrségi forrásokat idéző helyi híradások szerint azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!”, vagyis arabul „Isten hatalmas”.

A terrorsejt fő alakjával összesen három bérelt kisteherautót hoztak kapcsolatba, valamennyit Junesz Abujakub bérelte hitelkártyával, és őt tartják a 13 halálos áldozatot szedő barcelonai gázolás feltételezett elkövetőjének. Abujakub ellen átfogó hajtóvadászat folyt az elmúlt napokban, a rendőrök előbb Ripoll és Manlleu térségére összpontosítottak, úttorlaszokat emeltek a térségben, később a keresést egész Európára kiterjesztették.