A vâlceai rókák és sakálok garázdálkodása aggasztja a román ombudsmant

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 21., 18:15

Hivatalból vizsgálatot indított Victor Ciorbea román ombudsman amiatt, hogy Vâlcea megyében elszaporodtak a sakálok, rókák és vaddisznók. A székelyföldi medvetámadások ezúttal is hidegen hagyták a nép ügyvédjét.

Victor Ciorbea ombudsman a sakálok miatt aggódik, ingerküszöbét azonban a medvetámadások nem érik el

A bukaresti ombudsmani hivatal a román alkotmány előírásainak vélelmezett megszegése gyanújával folytat vizsgálatot a vadállatok Vâlcea megyei túlszaporodása ügyében. A nép ügyvédje intézményének szóvivője hétfőn közleményben jelentette be, hogy Victor Ciorbea ombudsman eljárást rendelt el a sajtóban megjelent beszámolók alapján, miszerint a Kárpátokon túli régióban a sakálok, vaddisznók és rókák fejtörést okoznak a gazdáknak, és rendszeresen támadnak háziállatokra.

A nép ügyvédje szerint felmerül a gyanú, hogy az észlelt vadkárok miatt sérül az élethez, a fizikai és pszichikai épséghez, az egészség megóvásához, valamint az egészséges környezethez való, a román alkotmány 22., 34. és 35 cikkelyében szavatolt jog.

Az ombudsman Constantin Rădulescunak, a Vâlcea megyei önkormányzat vezetőjének augusztus 7-ei nyilatkozatára hivatkozik, amelyben a tanácselnök intézkedéseket sürget a vadkárok megfékezése érdekében.

A korábban a miniszterelnöki tisztséget betöltő Victor Ciorbea vezette hivatal által hivatkozott sajtóhírek szerint Vâlcea megyében rendkívül elszaporodtak a sakálok, a rókák és a vaddisznók. Az ombudsman szerint a háziállatok tizedelésén túlmenően a rókák túlszaporulata a veszettség terjesztése miatt különösen veszélyes, míg a vaddisznók szerinte nbármikor rátámadhatnak a lakosságra. „Călimănești-Căciulata üdülőtelepen esténként számos vaddisznót észleltek a termálvíz-források közelében, ami rendkívül súlyos, mivel a környéken nemcsak felnőttek fordulnak meg, hanem idősek és gyerekek is” – olvasható a nép ügyvédje közleményében.

A román ombudsman által indított eljárás elsősorban annak ismeretében nevezhető furcsának, hogy a székelyföldi vadkárok esetében egyetlen alkalommal sem foglalt állást a nép ügyvédje, amely a jelek szerint nem tekinti alapjogokat sértőnek például a medvetámadást. Pedig Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében az elmúlt hónapokban rendszeresen bejár lakott településekre a nagyragadozó, amely több alkalommal támadt emberre, súlyosan megsebesítve pásztorokat, földjeiken dolgozó gazdákat.

Székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők júliusban Bukarestben tüntettek a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete előtt, követelve a hatóságok sürgős közbelépését a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezése érdekében. Bár Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter akkor azt ígérte, hogy augusztus 15-éig rendeletet hoznak az év második felére érvényes „közbelépési kilövési keretről”, a dokumentumot a mai napig nem fogadták el, így még nem lehetett nekilátni a veszélyes medvék likvidálásának.

{K1}