Belgrád szerint Macedónia kémkedést folytat Szerbia ellen

MTI 2017. augusztus 21., 16:39

Belgrád azért rendelte haza konzultációkra szkopjei nagykövetségének diplomatáit, mert a szerb hírszerzés elegendő bizonyítékot szolgáltatott arról, hogy Macedónia „rendkívül offenzív” tevékenységet folytat a szerbiai szervek és intézmények ellen.

Aleksandar Vucic szerb államfő

Vucic részletekbe nem bocsátkozott, de kiemelte: továbbra is azon vannak, hogy baráti kapcsolatot építsenek Belgrád és Skopje között, de ennek a kapcsolatnak kölcsönös tiszteletre kell épülnie. Hozzátette, hogy az ügy körül sok a találgatás, és az elkövetkező tíz napban mindenki tisztábban fog látni.

Ivica Dacic külügyminiszter a Tanjug szerb hírügynökségnek nyilatkozva hasonló okokat említett mindenféle magyarázat nélkül. Dacic szerint a diplomaták egy részét már jövő héten visszaküldik Szkopjéba, a nagykövet viszont csak később tér vissza a külképviseletre, miután minden konzultáció befejeződik Belgrádban.

„Az állam lépéseket tesz annak érdekében, hogy megvédje saját érdekeit Macedóniában" – mondta Dacic, és hozzátette, Szerbia megvizsgálja azt, hogy diplomatái felkészültek-e arra, hogy a jelenlegi körülmények között dolgozzanak a szomszédos országban.

Szerbia vasárnap sürgősen hazahívta konzultációra szkopjei nagykövetsége minden alkalmazottját, de ennek okát nem közölte.

Először a macedón Telma tévé adott hírt hétfőn a szerbiai diplomaták hazahívásáról, majd ezt az RTS szerbiai közszolgálati televízió kérdésére megerősítette a szerbiai külügyminisztérium is, magyarázatott azonban nem fűzött hozzá. Csak annyit közöltek a tárcánál, hogy Ivica Dacic a nap folyamán tájékoztatja a közvéleményt erről.

A macedón külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy vasárnap kapott jegyzéket a szerbiai nagykövetségtől, amely szerint a személyzetet konzultációra hazarendelték Belgrádba. A szkopjei külügyminisztérium számára sem volt ismert a döntés oka, ezért kapcsolatba lépett a szerb külügyminisztériummal.

A macedón kormányilletékesek azt a véleményt fogalmazták meg, hogy Szerbia azért hívta vissza diplomatáit, mert dühíti, hogy Macedónia javasolni akarja Koszovó felvételét az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO). A szkopjei kabinet közleményt is kiadott, amely szerint Macedónia a szavazásnál figyelembe veszi az európai uniós tagországok többségének javaslatát.

A koszovói UNESCO-tagságról említést tett hétfői sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic is. Azt mondta, hogy Belgrád előbb megvárja, mit lép Koszovó, illetve mit mond rá Szkopje és Podgorica, és csak azután fog reagálni.