Dodon a gagauzoknak: harcoljunk Moldova államiságáért!

Balogh Levente 2017. augusztus 21., 16:39

Igor Dodon moldovai államfő arra buzdította a hallgatóságot az autonóm Gagauziában, hogy küzdjenek azok ellen, akik le akarják rombolni a Moldovai Köztársaság államiságát azáltal, hogy a Romániával való egyesülését szorgalmazzák.

Fotó: Twitter

Dodon minderről Comratban, az autonóm Gagauzia fővárosában beszélt azon a szombati ünnepségen, amelyet a régió önállósága kikiáltásának 26. évfordulója alkalmából szerveztek. A románbarát moldovai vezetők általában nem vesznek részt ezeken a megemlékezéseken.

Nincs más választásunk, mint hogy összefogunk, és együtt keményen harcolunk azok ellen, akik szét akarják zúzni Moldova államiságát”

– jelentette ki az elnök egy koncert közönségéhez szólva. Az eseményen egyébként az autonóm régió vezetői mellett a chişinăui orosz és török nagykövet is részt vett.

„Azt hiszem, mindenki egyetért abban, hogy

olyan barátaink vannak, akik közel állnak Gagauziához, és azt hiszem, Moldovához is. Ezek Oroszország és Törökország”

– jelentette ki az oroszbarát moldovai elnök, hozzátéve: meggyőződése, hogy az ország nem maradhat fenn az Oroszországgal fennálló stratégiai partnerség nélkül.

A török eredetű, de ortodox vallású gagauzok lakta terület 1990-ben nyilvánította ki, hogy önálló szovjet tagköztársasággá kívánnak válni, mivel tartottak attól, hogy Moldova egyesülhet Romániával, és ezáltal sérülhetnek a nemzetiségi jogaik. A chişinăui kormány ezt nem ismerte el, és végül, ötévnyi feszültség után autonóm területként ismerte el Gagauziát. Ennek ellenére a gagauzok minden évben megünneplik a köztársaság kikiáltásának évfordulóját.

Mivel a gagauzok attól tartanak, hogy Románia bekebelezi Moldovát, a tavalyi választáson elsöprő többségben a román–moldáv egyesülést következetesen elutasító Dodonra szavaztak.