Európai hajtóvadászat a barcelonai gázoló után

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 21., 16:33

Miközben a hatóságok már Európa-szerte körözik a múlt heti barcelonai merénylet marokkói gyanúsítottját, a támadás egyik román sérültjét súlyos, de stabil állapotban továbbra is kórházban ápolják.

Fotó: MTI/AP

Hétfőn is folytatódott a hajtóvadászat a barcelonai gázolásos merényletben használt kisteherautó vezetője, a marokkói Junesz Abujakub után, közben tizenötre gyarapodott a merényletsorozat halálos áldozatainak száma. A 15. áldozat egy férfi, akit leszúrtak, és ellopták az autóját.

A hatóságok szerint a 22 éves gyanúsított Ripollban élt, és a hatóságok nem zárják ki, hogy átszökhetett Franciaországba, ezért egész Európára kiterjesztették a keresését.

A rendőrség azt állítja, hogy már biztosak a vezető személyében, de a nevét egyelőre nem árulják el. 

A rendőri jelentéssel ellenben Joaquim Forn katalán köztisztviselő a helyi rádióban azt mondta, hogy minden bizonyíték arra mutat, hogy a vezető Junesz Abujakub. A fiatalról új térfigyelő kamerás felvétel is megjelent, melyen a feltételezett támadó éppen a terrortámadás helyszínét hagyja el gyalogosan. Az El Pais újság három olyan fényképet is közölt, melyeken a napszemüveges fiú a La Boqueria piacon keresztül sétál át a híres sétálóutcához. A rendőrség szerint másfél órával később

a fiú nagy eséllyel leszúrt egy spanyolt férfit, ellopta a kocsiját, és azzal hajtott bele a tömegbe.

Eközben a spanyol rendőrség hétfőn újabb rajtaütést hajtott végre egy lakásban a katalóniai Ripollban. A rendőrök lefoglaltak két táskát és egy dobozt. Szemtanúk szerint a rendőrség jelentős erőket mozgósított, az akció során pedig erős zajt lehetett hallani.

Közben Mihai Tudose miniszterelnök hétfőn azt követően, hogy részvétét fejezte Spanyolország bukaresti nagykövetségén, közölte, a barcelonai terrortámadás három romániai sérültje közül egy továbbra is kórházi kezelésre szorul. A kormányfő elmondta,

a 33 éves sebesült számos sérülést szenvedett, de állapota stabil.

„Információim szerint egyetlen románról van szó, aki koponyasérülést szenvedett, eltört öt bordája, s kilyukadt a tüdeje, de állapota stabil. A kilátásokról, mint tudják, az orvosok nem nyilatkoznak” – mutatott rá Tudose.

Annak kapcsán, hogy fölmerült-e a sérült romániai kezelésének lehetősége, a miniszterelnök kijelentette, ebben nem ő az illetékes. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyeztetett a bukaresti spanyol nagykövetséggel, az egészségügyi miniszterrel és az egészségbiztosító elnökével is, és felajánlották a segítséget a spanyol egészségügyi szerveknek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, az átlyukadt tüdő miatt kérdéses a sérült szállíthatósága.

A merényletben, amelyben tizenhárman haltak meg, megsérült egy magyar állampolgárságú nő is, aki kartörést szenvedett, de sérülése ellátását követően elhagyhatta a kórházat.

Mint arról beszámoltunk, csütörtökön délután Barcelona Las Ramblas nevű utcájában egy kisteherautó a tömegbe hajtott, tizenhárom embert megölve és mintegy százat megsebesítve. Péntekre virradóra a Cambrils nevű katalán tengerparti üdülővárosban hasonló merényletet hajtottak végre, itt heten sérültek meg, közülük egy személy később meghalt. A rendőrök itt agyonlőttek öt, robbanóövekkel felszerelt terroristát.

A  merényleteket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butángázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban, amelyek egy része idő előtt felrobbant. Ezután döntöttek úgy a terroristák, hogy a kibérelt autóikkal gázolni fognak Barcelonában. Az elkövetők marokkói migránsok, akik jó körülmények között éltek Spanyolországban.