Megnevezték a hatóságok a finnországi merénylőt

MTI 2017. augusztus 21., 14:38

Az illetékes finn bíróság megnevezte hétfőn azt a 18 éves marokkói menedékkérőt, akit a turkui késeléses támadás elkövetésével gyanúsítanak. A rendőrség az eset mind az öt gyanúsítottjának előzetes letartóztatását kérte a bíróságtól.

Fotó: News8000.com

A pénteki támadást, amelyben megöltek két nőt, és megsebesítettek további nyolc embert, feltehetőleg Abderrahmán Meska követte el. Terrorcselekmény, szándékos emberölés és szándékos emberölés kísérlete gyanújával nyomoznak ellene – olvasható a bíróság közleményében. A férfit kedden videokapcsolaton keresztül kihallgatják – tették hozzá.

A finn rendőrség vasárnap arról adott ki közleményt, hogy sikerült kihallgatnia a láblövése miatt kórházban ápolt, feltételezett merénylőt, és hétfőn fogja kérni a bíróságtól a férfi előzetes letartóztatását.

„Anderrahmán Meska feltehetőleg kifejezetten nőket akart megtámadni” – közölte a rendőrég hétfőn.

A rendőrség hétfőn az üggyel kapcsolatban őrizetbe vett mind az öt gyanúsított előzetes letartóztatását kérte. Azt egyelőre nem közölték, hogy a gyanú szerint a négy másik marokkóinak milyen szerepe volt a támadásban. Mind a négy tagadja, hogy bűnrészes volna.

A finn rendőrkapitányság korábban arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudták kihallgatni a fő gyanúsítottat. A többi négy gyanúsított kihallgatása folytatódik, ők kifejezték készségüket, hogy a rendőrséggel együttműködve mindent tisztáznak. A 18 éves marokkói férfi tavaly érkezett Finnországba, egy befogadóközpontban lakott, és meg nem erősített információk szerint megtagadták tőle a menedékjogot.