Otthonos szülőföld: orvos- és művészlakásokat adtak át Szatmárnémetiben

Krónika 2017. augusztus 21., 14:12

Aki iskolákat, közösségi tereket épít, nem elvándorolni készül, hanem itthon szeretné családja és gyermekeinek a jövőjét megalapozni – hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hétfőn Szatmárnémetiben, ahol szolgálati lakásokat adtak át.

Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

A szövetségi elnök az ünnepi épületavatón azt kívánta: „mindig telt ház és sok bicikli legyen, kisautó és gyermekzsivaj, hiszen így biztosak lehetünk majd abban, hogy a jövőért tettük mindazt, amit elvégeztünk.”

Kelemen Hunor az RMDSZ közleménye szerint ünnepi beszédében rámutatott: azt látni, hogy

a következő esztendők semmivel sem lesznek könnyebbek, mint azok, amelyhez hozzászoktatta Románia az elmúlt száz évben a magyar közösséget.

Ilyen körülmények között pedig az RMDSZ-nek és az általa képviselt közösségnek is tisztán, őszintén kell beszélnie – még akkor is, ha ez az elmúlt időszak nacionalista hangulatát idézi elő. „A következő időszakban is – egymásra figyelve – Magyarország kormánya és a határon túli magyarok együtt kell tudjanak építkezni, mert ezer esztendő után sem lehet az a szándékunk, hogy elhagyjuk a szülőföldet, hogy asszimilálódjunk, hiszen mi magyarként akarunk itt maradni és élni. Magyar jövőt akarunk építeni” – tette hozzá.

Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

A következő esztendők nagy kihívásának nevezte meg annak az elkezdett munkának a folytatását, amelynek része az is, hogy

a most felavatott épületegyüttesben magyar orvosok, művészek, alkotó emberek alapíthatnak családot

– ez által pedig azt a közösséget erősíthetik, amely itthon képzeli el a jövőjét. Kelemen Hunor meggyőződése, hogy az elmúlt években olyan változás történt a nemzetpolitikában, amelyre szüksége volt és van minden magyar embernek: „bár a nemzetpolitika elsőként az identitáshoz, a nyelvhez, a valláshoz köthető, de ha leragadnánk ezeknél a kérdéseknél, a 21. században nehezen tudnánk nemzetként építkezni. Az elmúlt években Magyarország kormánya kitágította a nemzetpolitikát, a gazdaságfejlesztő programokat is beleértve. De akkor is egyértelmű változásról beszélhetünk, ha csak az olyan típusú beruházásokat nézzük, mint a mostani.”

Pótápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: míg 2010 előtt 9 milliárd forintot különítettek el nemzetpolitikára, ma ennek a tízszerese áll a Kárpát-medencei magyar közösség rendelkezésére:

Erdélyben is óriásit léptünk előre, az összefogásnak gyakorlati eredményei vannak.

A Studium-Prospero Alapítvánnyal közösen létrehozott orvosi lakásoknak az a szerepük, hogy meg tudjon kapaszkodni a sok szempontból rossz helyzetben lévő romániai egészségügy, célja pedig, hogy a magyar orvosok itthon maradjanak.” 

Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

Az épületegyüttes avatásán részt vett Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Turos Lóránd szenátor, Erdei Dolóczki István és Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Vass Levente, Maros megye parlamenti képviselője és Alfater Tamás alprefektus.

A hat szolgálati lakás lakhatási támogatására augusztus 25-ig jelentkezhetnek fiatal orvosok, gyógyszerészek és művészek. Az épületegyüttes a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Studium Állandó Támogatók finanszírozása révén valósult meg.

{K1}