Kamionokban próbálják átszállítani a migránsokat a román–magyar határon

Krónika 2017. augusztus 21., 14:00

Huszonnégy szíriai, illetve iraki határsértőt és egy román állampolgárságú embercsempészt tartóztattak fel a határrendészek Nagylaknál. Kamionban próbáltak illegális migránst átszállítani Magyarországra  a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen is.

Közel félszáz menekültet zsúfoltak a török felségjelű kamionba Fotó: Police.hu

A nagyváradi területi határrendészeti felügyelőség közleménye szerint egy haszonjárműbe rejtőzve találtak rá a 24 migránsra a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. A furgont a 37 éves, Szilágy megyei Nicolae F. vezette.

Az előzetes vizsgálatok nyomán kiderült, hogy szíriai és iraki állampolgárok voltak az autóban, nyolc férfi, három nő és 13 kiskorú.

Mindannyian valamelyik schengeni államba szerettek volna eljutni, és előzőleg menedékjogért folyamodtak a román hatóságokhoz.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint ellenük illegális határátlépési kísérlet, a furgon vezetője ellen pedig embercsempészet miatt indult eljárás.

Egy török honosságú kamion rakterében megbújva 42 illegális migránst találtak a magyar és román rendőrök a Nagylak II–Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen hétfőn reggel – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Huber Krisztián közölte, a csoport tagjai iraki állampolgárnak vallották magukat. A határsértőkkel szemben az eljárást a román hatóságok folytatják le – tudatta a főhadnagy.