Saját sportkomplexumot tervez a BNR-t bíráló Ion Țiriac

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 20., 17:28

Egyetemi sportközpontot tervez Ion Țiriac. A milliárdos pénteki bejelentése alapján a régi Otopeni Metro és az általa építetett új Telekom Aréna jégcsarnok köré, harminc hektár területen szeretne kiépíteni egy olyan központot, amilyen Amerikában is van.

Ion Țiriac

„A jégpálya mellett egy olimpiai méretű úszómedence lesz. Továbbá egy atlétikapálya, egy 3-5000 ezer férőhelyes sportcsarnok, 10 kosárlabdapálya, 12 röplabdapálya és 30 teniszpálya kap helyet. A sport egy milliárdos üzletág, de szenvedély szükséges hozzá" – fogalmazott bukaresti sajtótájékoztatóján.

Az egy egykori jégkorong- és teniszjátékos-üzletember szerint az ilyen sportbázisok összekacsolódnak, mert például a jégpálya hűtését biztosító gépek által kibocsátott hő képes felmelegíteni az úszómedence vizét.

A kivitelezéshez még 150-200 millió euróra van szükségünk, de ha minden tárgyalásunk jól halad, akkor három év alatt felépítjük”

– idézte Țiriacot a Ziarul Financiar.

Egykori párostársával, a korábbi Grand Slam-győzes Ilie Năstaséval az oldalán ugyanakkor nem mulasztották el bírálni a Román Nemzeti Bankot (BRN) és az azt irányító Mugur Isărescut, amiért elhanyagolja a BNR Arénát. A két volt teniszező, mint ismeretes, korábban ott szervezte meg a nevüket viselő tenisztornát, ám azt végül Budapestre kellett költöztetniük a bukaresti sportlétesítmény elhanyagoltsága miatt. Az Agerpres beszámolója alapján

Țiriac törvénytelenséget gyanít abban, ahogyan az aréna 1991-ben a BNR tulajdonába került,

mert amikor a hazai olimpiai bizottság elnöke volt, személyesen alkotott egy olyan törvényt, amely megtiltotta a sportbázisok felszámolását, és hogy azok területére nem sportot szolgáló beruházást hagyjanak jóvá.

„Volt egy olyan egyéni sporteseményed Romániában, amelyet 110 országban közvetett a televízió, évi 25-30 millió euró reklámbevételt hozott, de kénytelen vagy elköltöztetni.

Nincs egy teniszarénád, mert ellopták?!

Azt Ceaușescu hét nap alatt építette nekünk az 1972-es Davis Kupa-döntőnkre. Mondtuk, hogy felújíttatjuk mi a központi pálya körüli lelátókat, de nem engedték meg, mert azt mondták, hogy az ő tulajdonuk" – háborgott a sportember a BNR vezetőinek hozzáállása miatt, megjegyezve, hogy még a kormány közbejárásával sem sikerült megoldaniuk a kialakult helyzetet.

Năstase szerint bántó, ami történt a tornájukkal, és Țiriac helyében beperelnél Isărescut. „Nem a BNR-t, hanem személyesen Isărescut" – hangsúlyozta.