KMN – Ki a felelős a Szamos tisztaságáért?

2017. augusztus 20., 14:00

Tényleg halott a Szamos? Mit lehet tenni a szennyezettség csökkentéséért?– ezeket a kérdéseket járták körül azon a szombat délutáni beszélgetésen, amelyet a Kolozsvári Magyar Napok keretében szerveztek szakértők részvételével.

Fotó: Tompa Réka

A Szamos szennyezettségéről, a probléma megoldásának kereséséről értekezett Baranyi Krisztina, az Együtt magyarországi párt környezetvédelmi szakpolitikusa és Babos Krisztina szatmárnémeti biológus a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott, a Vigyázó Egyesület, a Minta Ifjúsági Szervezet, az EMNT, EMNP, A-PRO-K Egyesület által szervezett beszélgetésen.

A probléma környezetvédelmi kérdés, a megszólalók több céget tesznek felelőssé az ügyben, ezek közül elsősorban az Unicarm húsfeldolgozó üzemet emelték ki. Baranyi Krisztina elmondta, alapos kutakodás után jött rá, az említett cég szennyvizét egyenesen a Szamosba vezetik. Ilyen esetekben a szennyvíznek olyan folyamatokon kellene átmennie, hogy mire a folyóba ér, a lehető legnagyobb százalékban tiszta legyen, viszont ez esetben

a tisztítás nem történik meg, a hatóságok pedig nem vesznek tudomást a probléma létezéséről.

Baranyi elmondta, amikor először mintát vettek a folyóvízből, hogy kiderítsék a szennyezettség szintjét, az eredmények meghökkentőek voltak. A szakpolitikus kitért arra, hogy amikor az ügyet komolyabban is elkezdték vizsgálni, a román környezetvédelmi hatóság hajlandó volt elismerni, hogy a Szamos vize szennyezett, így ígéretet tettek a magyar hatóságoknak arra, hogy cselekedni fognak. Ez a mai napig nem történt meg, így a megszólalók más megoldásokat keresnek.

Hiába van kormányzati szándék, ha nem monzdulunk meg a határ mindkét oldalán, közösen”

– mondta a szakpolitikus.

Mint fogalmazott, a nyilvánosság erejében bíznak, hiszen már most látszik, hogy politikai kérdéssé lehet tenni egy ilyen ügyet is, ugyanakkor a környezetvédelemhez erős érzelmek és indulatok is kapcsolódnak, megfigyelték, hogy az embereket érdekli ez a téma. Azt viszont fájlalják, hogy a környezetvédelmi és a civil szervezetek nem aktiválnak az eset kapcsán.

Babos Krisztina elmondta, célszerű lenne az országos médiát is bevonni a megmozdulásba, hiszen

nem az a szándékuk, hogy bezárassanak egy gyárat és az emberek munka nélkül maradjanak, viszont orvosolni szeretnék a környezetvédelmi problémát.

A beszélgetés résztvevői az összefogást javasolták: ha a törvényeket betartva, kiállunk a dolog mellett, akkor akár pozitív végkimenetele is lehet. Emellett a hatóságokat is be kell vonni, amelyeknek ugyanúgy, törvényes keretek között kell eljárniuk. Mint hangsúlyozták, a környezetvédelem nem pártügy: olyan problémákról van szó, amelyeket együtt kell megoldani és helyrehozni.

Tompa Réka