Lakhatási támogatásra lehet pályázni Szatmárnémetiben

Krónika 2017. augusztus 20., 12:33

Fiatal orvosok, gyógyszerészek és művészek pályázhatnak a Szatmárnémetiben a marosvásárhelyi székhelyű Studium – Prospero Alapítvány által felépített szolgálati lakásokra.

Fotó: Studium.ro

A 400 ezer euróból megvalósított épületegyüttest hivatalosan hétfőn adják át, azonban már várják az érdeklődők jelentkezését, akik augusztus 25-éig kérhetik a lakhatási támogatást.

Az Eugen Ionesco utcában felépített ingatlanban három kétszobás (69 négyzetméteres) és három egyszobás (39 négyzetméteres) lakrész kapott helyet.

A támogatás két évre igényelhető, egyszeri meghosszabbítással, ez idő alatt a lakóknak csak a rezsiköltségeket kell állniuk. A Studium – Prospero Alapítvány közleménye szerint a lakhatási támogatásra Szatmárnémetiben dolgozó szakorvosok, gyógyszerészek, valamint művészeti területen dolgozó fiatalok pályázhatnak, illetve olyan, szakvizsga előtt álló rezidens orvosok, akiknek a vizsga után már biztosított munkahelyük van a megyeszékhely bármelyik állami egészségügyi intézményében, gyógyszertárában, vagy háziorvosként fognak tevékenykedni a városban vagy valamelyik környező faluban.

A pályázati űrlap, valamint a részletes tudnivalók megtalálhatóak az alapítvány honlapján, az iratcsomókat pedig személyesen kell bevinni vagy postán, illetve futárszolgálattal eljuttatni a szervezet marosvásárhelyi címére (540066 Marosvásárhely, Gen. Gheorghe Avramescu utca, 11. szám). Érdeklődni az office@studium.ro e-mail-címen és a 0730 627 439-es telefonszámon is lehet.

Az állami magyar felsőoktatás támogatásával foglalkozó alapítvány 2014 márciusában tette le a szatmárnémeti szolgálati lakások alapkövét, az épületegyüttes a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Studium Állandó Támogatók finanszírozása nyomán valósult meg.

Az ünnepélyes átadást hétfőn 11 órakor tartják.

A Studiumnak nem ez az első, a fiatalok itthoni boldogulását célzó projektje: Marosvásárhelyen például orvosi szakkönyvtárat működtetnek, illetve kutatási pályázatot hirdettek a Magyar Tudományos Akadémiával közösen a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) oktatói, doktorandusai és hallgatói számára, ugyanakkor Vásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is lakhatási támogatást biztosítanak, a két városban immár 260 személynek nyújtottak ily módon segítséget.