„Szatmárikum”: vasárnap kezdődnek a Partiumi Magyar Napok

Krónika 2017. augusztus 19., 13:18

Új helyszínen lépnek fel a magyar zenei élet legkiválóbb előadói Szatmárnémetiben a vasárnap kezdődő, tizenhatodik alkalommal szervezett Partiumi Magyar Napokon.

Gazdag zenei kínálattal, színes kulturális és gyermekprogramokkal, illetve új helyszínnel várják a résztvevőket Szatmárnémetiben az augusztus 20–27. között szervezendő, 16. Partiumi Magyar Napokon.

Az eredetileg a Széchenyi utcába tervezett színpadot a 16. Partiumi Magyar Napok szervezői átköltöztették a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarára. Most újabb helyszínmódosításokat voltak kénytelenek a szervezők eszközölni, ezúttal a meteorológiai szolgálat figyelmeztetését szem előtt tartva. A szakemberek előrejelzése szerint ugyanis vasárnapra és hétfőre egyaránt jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás Szatmárnémetiben, emiatt pedig a szabadtéri előadásokat zárt helyekre költöztetik. Ezek szerint a Református Gimnázium udvaráról a Farmacenter színpad ideiglenesen a Dinu Lipatti Filharmónia nagytermébe költözik, ahol agusztus 20-án, vasárnap este 21 órától a Bohém Ragtime Jazz Band készül egy fergeteges koncerttel. Belépés természetesen ingyenes.
Augusztus 21-én, hétfő délelőtt szintén az időjárás-előrejelzésben szereplő eső miatt a Tűzoltótorony melletti CBA színpad az Északi Színházba költözik, ahová 11 órától a kicsiket várja a Vojtina Bábszínház Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című előadással. A történetet paravános bábos játékban keltik életre duda, mandolin, kaval, kantale és egyéb hangszerek kíséretében. Az előadást 3 éves kortól ajánlják. A belépés természetesen ez esetben is ingyenes.
A szervezők remélik, hogy az esti filmvetítéseket és a további proramokat már nem érinti az időjárás. Részletes program és a legfrissebb információk a rendezvény web- és Facebook-oldalát, illetve a FestivApp mobiltelefonos alkalmazást.

Stier Péter főszervező sajtótájékoztatón ismertette a változtatásokat és a részletes programot, a szervezők a rendezvény nyolc napja alatt közel 70 ezer látogatóra számítanak. Mint kifejtették, egyeztettek a közlekedésrendészettel, és tekintettel vannak a Szatmárnémetiben kialakult közlekedési nehézségekre. Nem szeretnék jobban megnehezíteni a gépkocsivezetők helyzetét, így

a Széchenyi utcai Farma Center nevű színpadot új helyszínre, a Református Gimnázium udvarára költöztetik át,

a programok dátumai, kezdési időpontjai változatlanok maradnak. Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány elnöke, a rendezvény társszervezője elmondta, azt tűzték ki célul, hogy a szatmári magyar közösség megmutassa értékeit, valamint a minőségi rendezvényekkel és az együttlét révén megerősödjék.

2002-ben szervezték meg először a Partiumi Magyar Napokat, amely akkor csak néhány ezres tömeget mozgatott meg, de mára ez a szám elérte a közel 70 ezret, és a régió legnagyobb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Az alapítványi elnök kiemelte a kezdés időpontját: a rendezvénysorozat augusztus 20-án, Szent István király napján, a keresztény magyar állam alapításának ünnepén indul, ami kifejezi a rendezvény jellegét és céljait.

Értékeket és minőséget képviselő rendezvény

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, a Partiumi Magyar Napok egyik megálmodója elmondta,

a rendezvény egy igazi „szatmárikum”, amely közelebb hozza egymáshoz a nemzetiségeket is.

Mint Kereskényi Gábor polgármester kifejtette, az esemény felpezsdíti a város életét, valamint turisztikai szempontból is kedvező a megyeszékhelynek, mert a partiumi napok évről évre egyre több látogatót vonz a színes programkínálattal. A polgármester szerint a rendezvény igazi értékeket és minőséget képvisel, amely Szatmárnémeti minden lakosának szól.

Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a rendezvény társszervezője szerint a partiumi napok abban is értéket képvisel, hogy megmozgatja és cselekvésre ösztönzi a fiatalokat, mert több mint száz önkéntes segíti a szervezők munkáját. A képviselő elmondta, mindig is szükség volt egy olyan rendezvényre, amely a helyi termelőket is támogatja.

Mindenkinek szól a zene a partiumi napokon

A Partiumi Magyar Napokon számos zenei stílust képviselő együttes lép fel öt színpadon. A nemzetközileg is elismert Bohém Ragtime Jazz Band koncertje nyitja vasárnap 21 órai kezdettel a rendezvényt a Farma Center-színpadon, ahol a húszas-harmincas évek New Orleansának dzsessztől fülledt éjszakái is megelevenednek, amikor a banda nyolc tagja több mint húsz hangszeren játszik.

Egy szintén nyolc zenészből álló együttes, az Ocho Macho folytatja a rendezvény koncertsorozatát hétfőn, a reggae, ska, punk és a latino keveredéséből létrejött, általuk csak „huppogásként” definiált zenei előadásával.

Szatmárnémeti egyik legnépszerűbb előadója kedden lép színpadra:

a Nagy Norbert Symphonic Live opera, operett és klasszikus zenék egyvelege, egyedülálló műsor minden korosztály számára. A szervezők „stíluskavalkádot” ígérnek szerdára is, amikor a 2002-ben alakult Balkán Fanatik együttes lép színpadra. Az idei partiumi napok programjában a fiatalok által legjobban várt koncert a Children of Distanc, akik csütörtökön lépnek színpadra.

A rendezvénysorozat egyik sztárvendége Geszti Péter lesz, aki jövő pénteken az új központi Tarr Beton-színpadon adja elő Létvágy című produkcióját. A nagykoncert után pedig 22 órától a Kossuth-kerti színpad körül a Retromania együttessel lehet bulizni az elmúlt évtizedek legjobb slágereire.

A klasszikus magyar rock- és metálbandák közül idén a Pokolgép, illetve a kolozsvári Knock-Out fokozza majd a hangulatot: a rockzene kedvelői jövő szombaton 18 órától gyülekezhetnek a Kossuth-kerti nagyszínpad előtt, valamint nagysikerű koncertjük után pár évvel visszatér Szatmárnémetibe az Ed Philips and the Memphis Patrol. Minden idők egyik legnépszerűbb magyar zenekara, a Republic jövő vasárnap 18 órától lép fel a Kossuth-kertben, a Partiumi Magyar Napokat pedig a legendás Omega együttes koncertje zárja az új központi Tarr Beton - színpadon 21 órától.