Könnyen felfüggeszthető ezentúl a gépkocsi forgalmi engedélye

Krónika 2017. augusztus 18., 20:07

Rendelettel módosította a kormány pénteki ülésén a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-es számú sürgősségi kormányrendeletet és bevezette a forgalmi engedély felfüggesztésének fogalmát. Ez egy olyan adminisztratív lépés, amely átmenetileg megtiltja a jármű forgalomba helyezését és közle

Fotó: Pál Árpád

A kormány közleménye szerint a rendelet kimondja, hogy felfüggesztés esetén a gépkocsi továbbra is a tulajdonos nevén szerepel az országos vezetői engedély- és gépjármű-nyilvántartó hivatal regiszterében azzal a megjegyzéssel, hogy felfüggesztették a forgalmi engedélyét.

A rendelet szerint a forgalmi engedély felfüggesztése nem mentesíti a tulajdonost a gépjármű után fizetendő adók alól.

A rendelet szerint a forgalmi engedélyt hivatalból felfüggesztik, ha adásvétel esetén az új tulajdonos nem kéri legtöbb 90 napon belül a gépkocsi átírását a saját nevére, és akkor is, ha lejárt a jármű műszaki vizsgája.

Az Agerpres hírügynökség által idézett rendelet előírja, hogy a különböző intézmények kötelesek egymást tájékoztatni a gépjármű adásvételekről és lehetőséget teremt a rendőrségnek, hogy betekintést nyerjen a vezetői engedély- és gépjármű-nyilvántartó hivatal regiszterébe annak érdekében, hogy leellenőrizze a járművek műszaki vizsgájának adatait.