Újabb iszlamista terrorakciót sikerült meghiúsítani Katalóniában

MTI 2017. augusztus 18., 09:04

A katalán rendőrség agyonlőtt öt feltételezett terroristát egy éjszakai akcióban – jelentette be egy szóvivő pénteken.

Fotó: IntelligencerPost

A tájékoztatás szerint az illetők szintén gázolásos merényletet követtek el a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában, és hét embert megsebesítettek, kettőt közülük súlyosan. A rendőrség a nyomukba eredt, rajtuk ütött, és lelőtte őket. Az életben maradt személy állapota súlyos.

Akárcsak előző nap Barcelonában, a támadók furgonja ezúttal is járókelők közé hajtott. A furgon megsebesített hét embert, köztük egy rendőrt, az autó azonban felborult, a rakodótérből kiugró öt merénylőt pedig azonnal agyonlőtték.

A rendőrség azt is közölte, hogy a gyanúsítottak robbanóövet hordtak a testükön. A város lakóit felszólították a hatóságok az interneten, hogy maradjanak otthon, ne menjenek ki az utcára, ne kockáztassák az életüket.

A Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen péntekre virradóan elkövetett merényletnek köze van az előző napi barcelonaihoz – közölte a katalán kormány.

Joaquín Forn katalán belügyminiszter azt mondta: a hét embert megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy követték el, mint a barcelonait. Azt nem árulta el, hogy a hatóságok mi alapján látnak kapcsolatot a két eset között. Megerősítette, hogy a barcelonai merényletben gázoló kisbusz sofőrje még mindig szökésben van.

Csütörtök délután kisbusz hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Legkevesebb 13 ember meghalt, és nyolcvan körüli a sérültek száma. A rendőrség később később őrizetbe vette a kisbusz vezetőjét, a marokkói származású, francia állampolgárságú Driss Oukabirt, aki gyanúsítható a merénylettel: ő bérelhette és vezette a furgont. Katalónia elnöke csütörtök este bejelentette, hogy a rendőrség őrizetbe vett még egy gyanúsítottat, így már két feltételezett merénylőt tartóztatott le, de nem tudni, hány további elkövető, illetve cinkos maradt szabadlábon. A rendőrség közölte továbbá, hogy talált egy másik furgont, amelyet a támadás elkövetői bérelhettek, feltehetően azzal akartak elmenekülni.