Minisztériumi kabinetfőnöknek nevezték ki Sevil Shhaideh szíriai férjét

Balogh Levente 2017. augusztus 17., 17:10

Kabinetfőnöki tisztséget kapott a mezőgazdasági minisztériumban Sevil Shhaideh területfejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes szíriai születésű, szír és román állampolgársággal rendelkező férje, Akram Shhaideh.

Akram Shhaideh Fotó: Rise Project/Facebook

Daniel Botănoiu, a mezőgazdasági tárca államtitkára szerdán este erősítette meg, hogy a kabinetfőnökévé nevezte ki Akram Shhaideht.

Akram Shhaideht azért választottam munkatársamul, mert jelentős tapasztalattal rendelkezik a juhexport piacainak megnyitásában”

– jelentette ki az államtitkár egy közleményben.

„Shhaideh úr jól ismeri a romániai mezőgazdaságot, mivel a 2013–2014-es időszakban már ugyanezen a területen tevékenykedett a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumban. Akram Shhaideh két doktori címet szerzett Romániában, egy közgazdaságit a Közgazdaságtudományi Akadémián, valamint egy állatorvosit a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen” – mutat rá az államtitkár.

Botănoiu leszögezte: a munkatársainak kiválasztására vonatkozó döntés kizárólag az övé, és meggyőződését fejezte ki, hogy döntése hozzájárul ahhoz, hogy a mezőgazdasági tárca teljesítse a kormányprogramban kitűzött célokat.

Mint arról beszámoltunk, Liviu Dragnea, a választásokat megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke tavaly decemberben a dobrudzsai tatár származású Sevil Shhaideht nevezte meg a párt miniszterelnök-jelöltjeként, azonban

fölmerült, hogy a férje nemzetbiztonsági kockázatot jelent,

mivel azzal vádolták meg, hogy a háborús bűncselekményekkel vádolt Bassár al-Aszad szíriai elnök híve. Klaus Johannis államfő minden bizonnyal emiatt elutasította, hogy Dragnea jelöltjét kérje fel kormányalakításra.

A Rise Project oknyomozó írása szerint Akram Shhaideh Aszad-párti cikekket és fotókat osztott meg a közösségi oldalakon.

Korábban osztályvezető volt a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban.

Akram Shhaideh mintegy húsz évig dolgozott a szíriai minisztériumban, és amellett, hogy az egyesek által háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Bassár al-Aszad híve, állítólag a Hezbollah libanoni, síita terrorszervezetének szimpatizánsa.

A HotNews hírportál az államfői hivatalban levő forrásokra hivatkozva arról írt: Akram Shhaideh testvérei is kapcsolatban állnak a damaszkuszi rezsimmel, ez is sokat nyomott a latban az elutasításkor.

A hírszerzés – többek között miattuk is – egyértelműen negatívan véleményezte Sevil Shhaideh kinevezését,

mivel a kormányfő titkos NATO-információkhoz is hozzáfér, és kockázatot jelent, ha valamely közeli hozzátartozója szoros kapcsolatban áll az Oroszország által támogatott Aszad-rendszerrel.