Háromszor mutatják be a Szentivánéji álmot a szalontai Csonkatorony tövében

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 17., 11:53

Shakespeare legjátszottabb darabját, a Szentivánéji álmot adja elő Nagyszalontán a budapesti Térszínház.

A magyarországi utazó társulat hajdúvárosi fellépése több szempontból is rendhagyó, elsősorban azért, mert a szerdai nyilvános főpróba után összesen háromszor – csütörtökön, pénteken és szombaton este – is bemutatják az ötfelvonásos vígjátékot.

Rendhagyónak számít a Szentivánéji fesztiválnak elkeresztelt előadássorozat helyszíne is, mégpedig az Arany János Emlékmúzeumnak otthont adó szalontai Csonkatorony kertje.

És ha már Nagyszalonta, az 1969-ben alapított budapesti Térszínház természetesen a Shakespeare-mű első, magyarra ültetett változatát állítja színpadra, azt, amelyet a kétszáz évvel ezelőtt született Arany János 1863-ban fordított le nyelvünkre. (A fordítás a magyar Shakespeare-kötetek gyűjteményének első kötetében, Shakespeare születésének 300. évfordulóján, 1864-ben látott napvilágot).

A Szentivánéji álmot a pesti társulat alapítója, Bucz Hunor igazgató-rendező állította színpadra, míg a darab zeneszerzője a direktor fia, a 23 éves, CroPatria-díjas Bucz Magor zeneszerző, zongorista, aki négyéves kora óta a Térszínház tagja. A vígjátékban Oberont, a tündérkirályt alakító Pelsőczy László ismerős arc az erdélyi közönség számára is, hiszen ő játszotta az országalapító címszerepét az István, a király című rockopera 1983-as „ősi”, Szörényi–Bródy-féle változatában (az énekhangját Varga Miklós kölcsönözte).

Egyébként a budapesti Térszínház a helyi önkormányzat és a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület felkérésére „turnézik” a hajdúvárosban, az előadássorozat fővédnöke pedig Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke.