Feltörekvőkkel rajtol a Liga 3-as labdarúgó-bajnokság

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. augusztus 16., 18:49

Bajnokesélyesként rajtolnak hétvégén a Liga 3-ba feljutott nagy múltú labdarúgócsapatok.

Vágó Attila edző Székelyudvarhelyről Csíkszeredába igazolt, ahol a feljutást célozzák meg Fotó: Gecse Noémi

Kolozsvári Universitatea–Kolozsvári CFR II „rangadóval” rajtol hétvégén a harmadosztályos labdarúgó-bajnokság 2017–2018-as szezonja az erdélyi alakulatokat felvonultató ötödik csoportban, míg a székelyföldi együtteseket felvonultató mezőnyben az FK Csíkszereda Galac megyében kezd – derült ki, miután a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) székhelyén szerdán délután elkészítették a műsorrendet.

Mivel a Zilah és a Nemeszsuk együttese az utolsó pillanatban visszalépett a pontvadászattól,

a sorsolás előtt rendkívüli vezetőségi ülésen változattak a Liga 3 öt csoportjának összetételén.

A végső döntés alapján az új idényben egyáltalán nem lesznek tizenhat csapatos csoportok, hanem mindegyiket tizenöt alakulat alkotja – fordulónkénti egy szabadnapossal. Az előzetes beosztással szemben így az első csoportból a Brassó megyei Vidombák, a negyedikből pedig a Gyulafehérvári Unirea került át a Kolozs, Szatmár, Fehér, Máramaros, Szeben és Maros megyei gárdákat felvonultató ötödik csoportba, míg a szebeni Hermannstadt fiókcsapatát a negyedik szériába rakták át az Arad, Temes, Gorj, Vâlcea, Krassó-Szörény, Hunyad és Dolj megyei együttesek közé.

Beszterce-Naszód és Bihar megyéből most egyetlen alakulat sem szerepel a Liga 3-ban, brassóiak viszont maradtak az első csoportban is: a Szászhermány és a Barcarozsnyó. Előbbi épp a Gálhidi György által edzett Székelyudvahelyi FC otthonában kezd hétvégén, míg utóbbi a Pașcani vendége lesz.

Hazai közönség előtt debütálhat a Kézdivásárhelyi KSE is a CSM Roman ellen, az FK Csíkszereda ugyanakkor a Galac megyei Valea Mărului együttese ellen lép pályára az első fordulóban.

A csíkiak, mint ismeretes, a korábban Udvarhelyen dolgozó Vágó Attila irányításával célozzák meg újra azt a feljutást, amelyet az elmúlt szezonban az utolsó fordulóban buktak el. Ezúttal viszont nem csak a Szászhermány lehet a nagy rivális, hanem az újonc Galaci Oțelul szurkolói alakulata is, amely a többi nagy múltú klub mintájára visszatérne az élmezőnybe.

A Kolozsvári Universitatea és Galaci Oțelul mellett ugyanis a második csoportban a Konstancai Farul szerepel majd, míg a harmadikban az a Ploiești-i Petrolul kapott helyet, amelynek már a negyedik ligában is „tömve" volt a stadionja szurkolókkal. Sajtóhírek szerint egyébként még a DigiSport is érdeklődik az iránt, hogy a prahovai együttes mérkőzéseit idén élőben közvetítse, márpedig korábban arra nem volt példa, hogy országos sportcsatorna harmadik ligás találkozókat „vásároljon”.

Arra is számítani lehet, hogy Kolozsváron az Universitatea népszerűsége csábítja majd ki a stadionba a szurkolókat, különösen úgy, hogy sportmenedzserük, Ioan Ovidiu Sabău szerint fő esélyesek a csoportban.

Az értékbeli különbség egyértelmű, már csak az edzéseinken kell jobban összpontosítanunk.

A különbséget az olyan keretek jelentik, amelyek egységesek és közös célért harcolnak. Én rendkívül optimista vagyok, mert sok fiatal is van a keretben, és folyamatosan dolgozunk azon, hogy a másodosztályban is versenyképes együttest neveljünk ki" – nyilatkozta a szakember.

A Liga 3 versenykiírása különben nem változott: a harminc fordulóból álló 2017–2018-as szezon végén újfent csak a csoportgyőztesek léphetnek majd előre a Liga 2-be.