Trump: mindkét oldal hibáztatható az erőszakért Charlottesville-ben

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 16., 17:12

Donald Trump amerikai elnök a kedd délutáni nyilatkozatában a bal és a jobboldali csoportokat egyaránt hibáztatta a Charlottesville-ben történt atrocitásokért.

Fotó: Slate.com/Getty Images

„Addig nem tehettem nyilatkozatot, amíg nem ismertem valamennyi tényt" – fogalmazott Trump a szombati charlottesville-i történésekre utalva.

Az elnök a New York-i Trump-toronyban tett nyilatkozatot. Eredetileg az amerikai infrastrukturális fejlesztésekről éppen aláírt elnöki rendeletét jelentette be, de újságírói kérdésekre válaszolva visszatért a Charlottesville-ben történtekre, ugyanis az amerikai híradásokat ez a téma uralta.

Álláspontja szerint mindkét oldalon voltak tévedések.

Az egyik oldal rossz, a másik oldal szintén nagyon erőszakos volt, szemernyi kétségem sincs efelől.

Szerintem mindkét fél hibáztatható. Elítélem a neonácikat és a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, de higgyék el nekem, a demonstráción nem mindenki volt neonáci vagy fajgyűlölő” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy addig nem akart egyértelmű nyilatkozatot tenni, amíg nem volt tisztában valamennyi ténnyel.

Ezzel azokra a bírálatokra utalt, amelyek mind republikánus, mind demokrata párti politikusok részéről érték őt azért, mert a halálos áldozatokat is követelő zavargások kirobbanásakor megnyilatkozott ugyan, elítélte az erőszakot, de csak hétfőn nevezte néven a felelősöket. „Szeretek korrekt lenni, meg akarom ismerni a tényeket” – szögezte le. Hozzátette: a szombati „szörnyűséges nap volt” az amerikai nemzet számára.

Az ellentüntetőkbe belerohanó autó vezetőjét gyilkosnak, tettét megbocsáthatatlannak nevezte.

Egyébként nem csillapodnak az indulatok az Egyesült Államokban a Charlottesville-ben történt atrocitások után. Észak-Karolinában helyi idő szerint hétfő este konföderációs szobrot döntöttek le, közben Donald Trump amerikai elnök ipari tanácsadó testületéből Trump korábbi nyilatkozata elleni tiltakozásul újabb három tanácsadó mondott le.

Kedden a képviselőház négy kisebbségi csoportja közös levelet írt Donald Trumpnak, és arra szólította fel őt, hogy mozdítsa el hivatalából három tanácsadóját: Steve Bannont, Stephen Millert és Gorka Sebestyént.

A fekete, ázsiai és spanyolajkú kisebbségek csoportjai szerint ugyanis e három tanácsadó jelenléte a Fehér Házban „bátorítja a fehér felsőbbrendűséget hirdetők mozgalmát”.

Az észak-karolinai Durhamben még hétfőn este ledöntötték az 1861 és 1865 közötti polgárháború egyik déli, konföderációs katonájának emléket állító, csaknem százéves szobrot.

{K1}