Sajátos városfejlesztés: kiűzik a turkálókat Várad központjából

Pap Melinda 2017. augusztus 16., 10:53

Kitelepítené a használtruha-boltokat, a zálogházakat, a játéktermeket és a gépkocsijavító műhelyeket Nagyvárad belvárosából a városvezetőség. A központban maradó boltokat arra köteleznék, hogy naponta hosszabb ideig, illetve hétvégén is tartsanak nyitva.

Fotó: Oradea.ro

A polgármesteri hivatal tervei szerint a következő két évben életbe lépő előírásokat a turizmus fejlesztésére összpontosító városfejlesztési stratégia tartalmazza, melyet legutóbbi sajtótájékoztatóján ismertetett Ilie Bolojan polgármester. Elmondta: a gépkocsijavító műhelyeket már 2018 januárjától kitelepítik a belvárosból, a következő évtől pedig a zálogházaknak, turkálóknak és játéktermeknek is távozniuk kell, különben a jelenleginél jóval magasabb adóval sújtják őket.

Az elöljáró azzal indokolta az intézkedést, hogy vonzóbb városközpontot kell teremteni a turisták számára.

A stratégiában a tiltó lépésekkel egyidőben új teraszok, éttermek és élelmiszerboltok nyitását szorgalmazzák, ahol a látogatók megpihenhetnek. A városvezetés tervei között szerepel a kereskedelmi célokra hasznosított belvárosi épületek adójának 50 százalékos emelése is, de a parlagon álló, beépíthető belvárosi telkeket is pluszadóval sújtanák,

így szeretnék rávenni a tulajdonosokat arra, hogy vállalkozást indítsanak vagy bérbe adják ingatlanjaikat.

A városháza közleménye szerint a tervek között szerepel a homlokzat-felújítási program kiterjesztése, a belvárosban ugyanakkor új kerékpárutakat és sétálóövezeteket alakítanának ki, és tovább bővítenék a parkolóhelyek számát.