Az USR-tagok többsége elveti, hogy házasság csakis egy férfi és egy nő között jöhet létre

Balogh Levente 2017. augusztus 15., 16:35

A Mentsétek meg Romániát Szövetség belső népszavazásán eldőlt, hogy a párt tagjainak többsége nem akar olyan értelmű alkotmánymódosítást, miszerint család csakis egy férfi és egy nő házassága nyomán jöhet létre.

Fotó: USR

A Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) tagjainak többsége úgy döntött az ellenzéki párt által szervezett belső népszavazáson, hogy nem támogatja a Koalíció a Családért nevű szervezet arra vonatkozó kezdeményezését, miszerint az alkotmányban rögzítsék: házasságot csakis egy férfi és egy nő köthet.

A párt hétfőn közölte, a vasárnap éjfélkor lezárult referendum résztvevőinek 52,7 százaléka döntött úgy, hogy a pártnak állást kell foglalnia az alkotmánymódosítással kapcsolatban. A szavazók közül 184-en voksoltak arra, hogy az USR támogassa a Koalíció a Családért kezdeményezését, míg

az elsöprő többség, 864 párttag – vagyis 82,5 százalék – az alkotmánymódosítás ellen foglalt állást.

Az USR összesen 1829 tagja közül 1453-an szavaztak, ami 78 százalékos részvételi arányt jelent.

A párt ügyvivő elnöke, Elek Levente a népszavazás kapcsán kifejtette: azzal az USR bebizonyította, hogy valóban érdekli tagjainak véleménye és meghallgatja azt. „A tagok azt akarják, hogy az USR foglaljon állást az alkotmánymódosítással kapcsolatban és ellenezze azt. Az álláspontunk tehát az, hogy elutasítjuk az alkotmánymódosítást. (...) Nem indokolt jelenleg a változtatás, főleg ezen tételek esetében, amelyekkel kapcsolatban világos a szabályozás a polgári törvénykönyvben. Nem esedékes most pénzt és energiát fektetni ebbe” – mondta az ügyvivő elnök.

Elek Levente hozzátette, hétfő reggel megpróbálta felvenni a kapcsolatot az alakulat volt elnökével, Nicuşor Dannal, de nem sikerült beszélnie vele. „Én felkérném, hogy térjen vissza a pártba. Szerintem Nicuşor Dan az alakulat legfontosabb embere, és mellettünk van a helye” – fogalmazott az ügyvivő elnök.

Ezt megelőzően Nicuşor Dan azt mondta,

nem tér vissza a pártba, mert az a választási kampányban kinyilvánítotthoz képest más álláspontot képvisel.

A volt elnök hozzátette, abban az esetben tér vissza az alakulathoz, „ha a vezetőség kimondja, hogy e megosztó téma kapcsán az USR-nek nincs egységes álláspontja”. Dan közölte, független, de az USR-frakcióhoz csatlakozó képviselőként tevékenykedik majd, és hozzátette: álláspontja szerint a népszavazás megosztotta a pártot.

Az USR azt követően írt ki belső népszavazást a témában, hogy Nicuşor Dan pártelnök lemondott tisztségéről, mivel

a pártvezetéssel szemben ellenezte azt, hogy az USR egyértelmű állást foglaljon egy ilyen megosztó kérdésben.

Mint ismeretes, a Koalíció a Családért nevű vallásos szervezet hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze alkotmánymódosító kezdeményezéséhez. A szervezet azt szeretné elérni, írjanak ki népszavazást az alkotmány módosításáról, amelyben rögzítenék, hogy család csakis egy férfi és egy nő házassága nyomán jöhet létre. Ezzel vennék elejét a homoszexuális házasság törvényesítésének.

Egyébként az USR egyik képviselője, Ionuţ Moşteanu hétfőn este azt is bejelentette, a párt októberben újabb belső népszavazást ír ki arról, hogy működjenek-e együtt, illetve adott esetben fuzionáljanak-e a Dacian Cioloş volt miniszterelnök vezette Románia 100 platformmal.