Fegyelmi eljárás a bukaresti orvost meghurcoló rendőrök és felettesük ellen

Krónika 2017. augusztus 15., 10:56

Belső vizsgálat elrendelését kérte a bukaresti orvost meghurcoló rendőrök ügyében Carmen Dan belügyminiszter. A két rendőr közvetlen felettese ellen is fegyelmi eljárást indítanak, mivel nem jelentette a történteket.

Fotó: Observator.tv

Belső vizsgálat elrendelését kérte a bukaresti Prof. Dr. Panait Sârbu Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán dolgozó orvos megbírságolásának ügyében Carmen Dan belügyminiszter is a fővárosi rendőrség vezetőségétől.

A szombatról vasárnapra virradóra, egy közúti ellenőrzés során készült esetről felvétel készült, amely hétfőn bejárta a sajtót.

A felvételen az egyik rendőr a karjánál fogva vonszolja a rendőrautóhoz a férfit, miután az leesett.

„Úgy vélem, hogy a magyarázatok hiánya találgatásokhoz és megalapozatlan véleményekhez vezet, ezért várom a rendőr-főkapitányság következtetéseit” - írja hétfői Facebook-bejegyzésében a miniszter.

Nicu Dragoş, a bukaresti rendőr-főkapitányság vezetőhelyettesének nyilatkozata szerint a közlekedésrendészeti főosztály munkatársai által megállított autó volánjánál egy nő ült, akinek elkérték az iratait, és alkoholtesztet akartak végeztetni vele.

Ekkor az őt kísérő férfi kiszállt az autóból, és szidalmazni kezdte a rendőröket.

Utóbbiak kérték tőle, hogy igazolja magát, ő azonban ezt megtagadta, tovább szitkozódott és fenyegetőzött a rendőrökkel. Nicu Dragoş szerint erős alkoholszag áradt a férfiből, akit végül 500 lejre bírságoltak meg sértő szóhasználat, illetve az igazoltatás megtagadása miatt.

„A fővárosi rendőrség vezetőségét nem értesítették az esetről.

Az ügyben vizsgálat indult a rendőrök által alkalmazott eljárással, illetve az eset jelentésével kapcsolatban”

- tette hozzá Nicu Dragoş.

A rendőrök az esetet követően telefonon jelentést tettek váltásvezetőjüknek az incidensről, majd később személyesen is tájékoztatták a történtekről, utóbbi azonban nem továbbította ezt feletteseinek. Ugyanakkor az illetékes ügyészségen sem tett jelentést, ezért fegyelmi eljárást indítottak ellene, írta az országos rendőr-főkapitányság közleményére hivatkozva az Agerpres.

Az ügyben elrendelt belső vizsgálat első eredményei szerint ugyanakkor az eset kapcsán felmerül a hatósági közeg bántalmazásának gyanúja, ezért hivatalból jegyzőkönyvet állítottak ki, amelyet továbbítanak az illetékes ügyészséghez, mutat rá a közlemény.