Charlottesville-i zavargások: Trump elítélte a fehér fajgyűlölőket és a neonácikat is

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 14., 11:55

A Fehér Ház szóvivője vasárnap közleményben szögezte le, hogy Donald Trump elnök a fehér fajgyűlölőket és a neonácikat is elítélte szombati nyilatkozatában.

Fotó: Esquire.com/Getty

A Fehér Ház szóvivője közleményében azokra a bírálatokra válaszolt, amelyek szerint az elnök hibázott, amikor szombati nyilatkozatában általában ítélte el az erőszakot, és nem nevezte néven a fehér fajgyűlölőket, a neonácikat és a Ku Klux Klan tagjait.

A szóvivő leszögezte: amikor Donald Trump szombaton

erőteljesen elítélte az erőszak, a fanatizmus és a gyűlölet minden megnyilvánulását, akkor természetesen ebbe beleértette a fehér fajgyűlölőket, a Ku Klux Klan tagjait, a neonácikat és valamennyi szélsőséges csoportot”.

Charlottesville-ben szombaton rendkívüli állapotot hirdettek a szélsőjobboldal rendezvényén elszabadult erőszak miatt. Egy valószínűleg szándékos autós gázolásnak halálos áldozata és sok sérültje volt. Lezuhant a tüntetőket figyelő egyik rendőrségi helikopter is, a benne utazó két rendőr meghalt.

A virginiai Charlottesville városában – amely egyetemi központ – az úgynevezett alt-rightnak vagy alternatív jobboldalnak nevezett szélsőjobboldali csoportosulás rendezvényén szabadult el az erőszak: ellentüntetők jelentek meg és a két csoport összecsapását a könnygázgránátokat is bevető rendőrségnek kellett megfékeznie.

A demonstrációt a szélsőjobboldali csoport azért szervezte, hogy tiltakozzék Robert Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen.

Lee tábornok az Egyesült Államokat 1861 és 1865 között emésztő polgárháborúban a déli, konföderációs seregek vezetője volt, sokak számára a rabszolgatartó déli államok konföderációjának jelképe.

A szobrát védelmező demonstrálók – köztük sokan a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajvédők – is konföderációs zászlókat lobogtatva jelentek meg a város egyik parkjában meghirdetett rendezvényen. Sokan katonai egyenruhát öltve, pajzsokkal felszerelkezve érkeztek, már pénteken este. A demonstráción felbukkantak a Ku Klux Klan fajvédő szervezet tagjai is.

Charlottesville liberális város hírében áll az elsöprő többségében konzervatív Virginia államban.

A város vezetése az elmúlt időszakban több lépést is tett annak érdekében, hogy a nyilvános terektől – utcákról, középületek elől – eltüntesse a fajgyűlölő és rabszolgatartó múltra emlékeztető utcaneveket, táblákat, szobrokat.

Új nevet kapott a Lee park is – ahol Lee tábornok eltávolítandó szobra áll –, és a másik konföderációs tábornokról, Thomas Jacksonról elnevezett parkot is átkeresztelték Igazság Parkjának.

Az amerikai elnök szombaton először Twitter-üzenetben, majd nyilatkozatban ítélte el a virginiai Charlottesville városában kirobbant, halálos áldozatokkal járó erőszakot. Állásfoglalásaiban azonban nem nevezte néven a felelősöket, hanem általában ítélte el az erőszakot és a gyűlöletet. Ezért demokrata párti és republikánus politikusok egyaránt bírálták.

Michael Signer, Charlottesville demokrata párti polgármestere vasárnap a CNN hírtelevízióban Donald Trumpot okolta a történtekért. Állítása szerint Donald Trump elnökválasztási kampánya felbátorította a rasszista csoportokat és maga Trump nem lépett fel ellenük kellő eréllyel. Signer mindazonáltal hangsúlyozta: „ez nem Trumpról szól”. Hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államok alapvető demokratikus értékeinek erodálódásáról van szó, de az emberek még változtathatnak ezen.