Afrikai sertéspestis: házi sertésekre terjedt át Kárpátalján

MTI 2017. augusztus 12., 19:14

Házi sertésekre is átterjedt Kárpátalján a térségben eddig csak elhullott vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis-fertőzés (ASP), amelyben két állat pusztult el a héten a munkácsi járási Alsókerepec (Nizsnij Koropec) község egyik háztáji gazdaságában.

Illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A jelentések szerint pénteken

egy alsókerepeci lakos jelezte a Munkácsi járás állategészségügyi szolgálatának, hogy két sertése pusztult el gyors lefolyású betegségben.

Az állatok tetemeiből vett minták laboratóriumi vizsgálatából szombatra kiderült, hogy a sertésekkel az ASP vírusa végzett. Az elhullott állatok maradványait az állategészségügyi szolgálat munkatársai megsemmisítették, a sertésólat és az egész portát fertőtlenítették.

Alsókerepecet 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték, a településen leölik és elégetik az összes sertést.

A hatóságok azt ígérik, hogy a gazdáknak az állam kártérítést fizet az állatokért.

Kárpátalján az ASP-fertőzést első ízben a múlt év végén mutatták ki egy nagyszőlősi szálloda gazdaságában elhullott vaddisznókban. Azóta a veszélyes állatbetegség megjelent a Beregszászi, Ilosvai, Ökörmezői, Técsői és Volóci járások területén. Korábban minden helyszínen vaddisznók fertőződtek meg, a mostani az első eset, amikor a Munkácsi járásban elpusztult házi sertésekben mutatták ki az ASP vírusát.

Az elmúlt öt évben Ukrajna 23 megyéjében közel 240 ASP-s esetet regisztráltak, az idén már mintegy 90-et, szemben a tavalyi egész évi 91 esettel. Szakemberek szerint,

ha az ASP terjedése a jelenlegi mértékben folytatódik, Ukrajna sertésállománya 2020-ig 1,4 millió egyeddel fog csökkenni.