Szalay Lajos Biblia-ábrázolásai a Bánffy-palotában

Kiss Előd-Gergely 2017. augusztus 12., 11:06

Szalay Lajos Biblia-ábrázolása nem merül ki puszta illusztrációban, a Kossuth-díjas magyar grafikus ugyanis kiemelten azokat a bibliai történeteket dolgozza fel, amelyekben az ember sorsfordító döntéshelyzetbe kerül.

Fotó: Facebook/Muzeul de Arta Cluj Napoca

A Reformáció 500 – Szalay Lajos Bibliája című tárlat megnyitóját a Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában tartották, a Kolozsvári Magyar Napok egyik kulturális előeseményeként. A kiállítást közösen szervezte a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART ).

Fertőszögi Péter, a KOGART kuratóriumának elnöke elmondta: a tárlat a Reformáció 500-ig évfordulójának alkalmából megrendezett kiállítássorozat része,

melynek célja, hogy bemutassa: hogyan gondolkodnak a magyar képzőművészek a Bibliáról.

Mint részletezte, a sorozat indításakor nem az volt a szándékuk, hogy egy történelmi kiállítást mutassanak be, hanem a Biblia volt a fontos számukra, ahogyan az megjelenik a magyar képzőművészetben.

A Biblia világát bemutató képzőművészek sorában pedig az egyik legfontosabb Szalay Lajos.

Fotó: Facebook/Muzeul de Arta Cluj Napoca

A művészettörténész elmondta: 1946-ban a Les Lettres françaises kiadvány Pablo Picasso képei mellett pubikálta Szalay rajzait, akinek tehetségét maga Picasso is elismerte. Szalay előbb Argentínába, majd az Egyesült Államokba emigrált. Itt kérte fel egy milliomos 1965-ben 30 vallásos témájú rajz elkészítésére.

A világhírű grafikus ugyanakkor a legjobban a könyvekben szerette publikálni alkotásait ezért további rajzokat készített, amíg egy teljes albumra való lett, ezeket Genézis címen publikálta.

Szalay életművel nem csak a magyarországi és az erdélyi, hanem a teljes európai kortárs képzőművészetre hatással volt,

hangsúlyozta Fertőszögi Péter. A kiállított alkotásokról még elmondta, olyan Bibliai történeteket mutatnak be, amelyekben az ember döntéshelyzetbe kényszerül, mint például Ábrahám, hogy feláldozza-e egyetlen fiát, Izsákot.

Fotó: Facebook/Muzeul de Arta Cluj Napoca

A kiállítást a Kolozsvári Magyar Napok alatt a Korzó Egyesület jóvoltából magyar és román nyelvű tárlatvezetéssel is megtekinthetik az érdeklődők.