Dáné Károly szerint működési gondok indokolják a váltást

Pap Melinda 2017. augusztus 13., 11:14

Nem annyira drámai a helyzet az Országos Tankönyvkiadónál, mint azt a sajtó lefestette - mondta a Krónikának Dáné Károly, az állami intézmény vezetője, aki szerint régóta megérett az idő a változtatásra.

Az aligazgatót annak kapcsán kérdeztük, hogy a Mediafax hírügynökség beszámolója szerint Liviu Pop oktatási miniszter szerdán bejelentette: menesztette az Országos Tankönyvkiadó igazgatótanácsát, és hét végéig új vezérigazgatót nevez ki az intézmény élére. Döntését azzal indokolta, hogy az állami kiadó az elmúlt öt évben csupán a tankönyvkiadásra szánt pénz kevesebb, mint öt százalékát használta fel.

Dáné Károly – aki vezérigazgató hiányában évek óta aligazgatóként vezeti a kiadót – lapunknak kifejtette, korábban,

személyesen kezdeményezte távozását, mivel eldöntötte, hogy szeretné befejezni itteni tevékenységét, és a tanügyben folytatná.

Ősztől ugyanis haza szeretne telepedni Marosvásárhelyre, és mivel alapképzése pedagógus, a nyáron részt vett a tanári versenyvizsgán, ahol meg is szerzett egy Maros megyei katedrát, magyarázta.

Hozzátette, az új igazgató kinevezéséről is egyeztetett a tárcavezetővel, és erre még a jövő héten sor kerül, szeptember végéig pedig továbbra is aligazgatóként segíti annak beilleszkedését.

„Ettől függetlenül a munka folyik tovább,

én a mai napon is váltottam üzenetet a miniszterrel munkaügyben” – tette hozzá Dáné Károly, aki szerint a tárcavezető által említett vezetőtanácsi változtatásokra is megérett az idő.

Kifejtette, ennek struktúráját az olyan nagy állami cégekre dolgozták ki, mint például a Román Vasúttársaság, de ez egy kiadó esetében nem működött, ráadásul

azért is indokolttá vált a változtatás, mivel a jövőben több vezetőtanácsi tag már nem tudja ellátni a feladatot.

Az Országos Tankönyvkiadó működésével kapcsolatos miniszteri elégedetlenségre reagálva kifejtette: ez állami intézményként hátrányos helyzetben van, mivel nagyobb az apparátusa, a tendereken nem tud ugyanannyi pénzért felkínálni egy tankönyvet, mint a kevesebb emberrel, olcsóbban dolgozó magáncégek.