A szomszédba mennek útlevélért a Székelyföldön

Bíró Blanka 2017. augusztus 13., 12:06

Brassóból Sepsiszentgyörgyre, Háromszékről pedig Csíkszeredába utaznak új útlevelet igényelni a polgárok, emiatt sok helyen várólista alakul ki.

Mondhatni spontán módon alakult, kézzel írt várólista alapján váltanak hivatalos sorszámot az ügyfelek a sepsiszentgyörgyi útlevélosztályon az óriási várakozási idő miatt. Így aki új úti okmányt szeretne kiváltani, előbb fel kell iratkozzon erre a listára.

Csütörtöki ottjártunkkor leghamarabb augusztus 23-ára lehetett bejelentkezni,

ez azt jelenti, hogy az ügyfél azon a napon kérhet majd hivatalos sorszámot, amellyel benyújtja kérését és a szükséges dokumentumokat tartalmazó iratcsomót, az útlevelet pedig néhány nap múlva kapja meg.

Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus is értesült a kézzel írt listáról, ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: bár ez valóban működik, tudni kell, hogy nem hivatalos, így akinek sürgősen szüksége van az úti okmányra, az inkább ne vegye figyelembe, hanem forduljon közvetlenül a titkársághoz. Rámutatott: a sorszámokat úgy adják, hogy előbb személyesen elbeszélgetnek az igénylőkkel, és figyelembe veszik, ha valaki megindokolja, miért sürgős számára az okmány, adott esetben elsőbbséget is élvezhet.

A kormánymegbízott szerint egyébként az ügyfelek többsége elégedett a hivatal tevékenységével, számos köszönőlevelet is kaptak.

Új ügyfélablakot nem tudnak saját kezdeményezésre nyitni, mert az ehhez szükséges speciális felszerelést a közigazgatási minisztériumnak kellene biztosítania.

Az elmúlt időszakban egyébként elsősorban Brassó megyeiek rohamozták meg a sepsiszentgyörgyi útlevélosztályt,

lakóhelyükön ugyanis lassúbb az ügyintézés, és most már a polgárok az ország bármelyik hivatalában igényelhetnek új útlevelet. Előfordult, hogy a kérelmezők közel fele a szomszédos megyéből érkezett.

A prefektúra a problémát jelezte a minisztériumnak, ám azt a választ kapták, hogy a törvény szerint a román állampolgároknak lakhelyüktől függetlenül joguk van bármely megyében igényelni az új útlevelet. Sőt arra sincs lehetőség, hogy a helyieknek elsőbbséget biztosítsanak a más megyékből érkezőkkel szemben.

Különben ezt a lehetőséget a sepsiszentgyörgyiek is kihasználják, sokan Csíkszeredába mennek útlevélért, a hargitai megyeszékhelyen ugyanis még aznap átveszik az okmányokat, az útlevelet pedig postán kézbesítik.