Dorin Florea sérelmezi a DNA eljárását

MTI 2017. augusztus 11., 16:03

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere közleményben sérelmezte pénteken, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egy nappal korábban bűnügyi kivizsgálást indított ellene és tanácsadója ellen.

Fotó: Boda L. Gergely

A DNA csütörtökön olyan jogkörök bitorlásával gyanúsította meg Claudiu Maiort, a polgármester tanácsadóját, a város korábbi alpolgármesterét, amelyek gyakorlásától korábban jogerős bírósági ítéletben tiltották el. Az ügyészség egy, az elmúlt egy évben kiállított városházi számla aláírását látta bizonyítéknak arra, hogy Maior köztisztségviselői feladatokat lát el, Dorin Floreát pedig bűnrészességgel gyanúsította.

Az Agerpres hírügynökség által idézett pénteki közlemény szerint Maior csupán belső ellenőri minőségben írta alá a hivatal kifizetési bizonylatait.

Dorin Florea azt is nyomatékosította, hogy a kifizetések törvényességét sem a Számvevőszék, sem a Pénzügyminisztérium nem kifogásolta.

Sérelmezte ugyanakkor a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal imázsának a rombolását, és ezért azokat az „úgynevezett helyi politikusokat”, akik „mocskos támadást” intéztek ellene és tanácsadója ellen.

Claudiu Maiort a bíróság tavaly márciusban jogerősen eltiltotta három évre a köztisztségek gyakorlásától. Esetében ugyanis korábban összeférhetetlen tevékenységet állapított meg a Feddhetetlenségi Ügynökség. Ezt követően azonban

Dorin Florea polgármester két olyan rendeletet bocsátott ki, amelyek révén Maior ugyanazokat a feladatokat látta el, mint korábban alpolgármesterként.

Az ügyészség által megszabott kényszerintézkedések következtében Claudiu Maior 60 napig nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, nem léphet be a polgármesteri hivatalba, nem láthatja el a polgármester tanácsadói tisztségét, csak ügyészi jóváhagyással hagyhatja el az országot, és rendszeresen jelentkeznie kell a hatóságoknál.

Hermann Mark Christian a Szabad Emberek Pártja (POL) marosvásárhelyi önkormányzati képviselője az MTI-nek elmondta, az elmúlt egy évben tulajdonképpen Claudiu Maior látta el a polgármesteri teendőket Marosvásárhelyen. Dorin Florea, az ötödik mandátumát töltő választott polgármester ugyanis „kiszervezte” számára a teendőket.

A képviselő szinte valamennyi tanácsülésen felszólalásban sérelmezte, hogy a hivatalt olyan ember képviseli a testület ülésein és a nyilvánosság előtt, akit eltiltottak a közügyek gyakorlásától.