Nem kell a közpénz: elriasztják a cégeket a bürokratikus közbeszerzési eljárások

Bíró Blanka 2017. augusztus 11., 13:52

Elriasztja a közbeszerzési rendszer a vállalkozókat attól, hogy közpénzből finanszírozott munkát vállaljanak. Egy részük inkább lemond az állami megrendelésekről, s a magánszférából érkező, sokkal kisebb értékű, de bonyodalommentes munkákat választja.

Fotó: Barabás Ákos

A túlbonyolított bürokrácia, az eltúlzott ellenőrzések, a késlekedő kifizetések miatt nem szívesen vállalják a cégek a közbeszerzésen meghirdetett munkákat. Mint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, az önkormányzat által meghirdetett kilenc közbeszerzésre egyetlen vállalkozó sem jelentkezett.

Édler András, a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – amikor arról faggattunk, hogy történhetett meg ez – közölte,

a vállalkozók egy része inkább karcsúsítja a tevékenységét, átszervez és lemond az állami megrendelésekről,

s a magánszférából érkező, sokkal kisebb értékű, de biztos és bonyodalommentes munkákat választja.

Ellehetetlenítik a cégeket

Antal Árpád is úgy látja, hogy a több módon értelmezhető törvényekkel, ellenőrzésekkel és bürokráciával ellehetetlenítik a cégeket, ám az önkormányzat sem tudja hatékonyan végezni a munkáját. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által

az elmúlt időszakban meghirdetett kilenc munkálat – amelyekre nem jelentkezett egyetlen cég sem – között volt nyári iskola- és óvodafelújítás, de útkorszerűsítés is.

A székelyföldi város polgármestere azt mondja, betartva a procedúrát újra meghirdetik a munkálatokat, s bíznak abban, hogy mégis kerül vállalkozó, ám időközben telik az idő, hiszen ezeket a beruházásokat a nyár folyamán kellene elvégezni. „Ott tartunk, hogy pénzünk is van, tudjuk is, mit kell tenni, és mégsem haladunk a beruházások egy részével. Most nem fenyeget az a veszély, hogy a túl sok munkálat zavarja a városlakókat” – fogalmazta meg az elöljáró.

Fotó: Veres Nándor

Mint ecsetelte, felesleges bonyodalmakat okoz például, hogy a Számvevőszék követeli a megrendelő önkormányzattól, hogy kérje a leszerződött cégtől a bejövő számlákat.

„Ha a munkát elvállalta egy összegért, megnyerte a licitet, nem lenne köteles elszámolni, hogy mennyiért veszi a hozzávalókat.

Sok cégvezető visszautasítja a számlák rendelkezésünkre bocsátását, s akkor kénytelenek vagyunk beperelni.

A helyzet visszássága, hogy a vállalkozó meg is nyeri a pert, a bíróság kimondja, hogy nem köteles bemutatni a bejövő számláit, utána viszont az önkormányzatot is bepereli a Számvevőszék, és ők is nyernek” – vázolta fel a paradoxont Antal Árpád. Ezért – tette hozzá – egy idő után több cégvezető visszakozik, hiszen kevés a nyereség, és a pereskedéssel időt, energiát vesztegetnek el.

Másik rosszul értelmezett rendelet a székelyföldi elöljáró szerint, hogy a tervezési költség nem haladhatja meg a munkálat értékének 3 százalékát. Ezt a jogszabályt az úgynevezett egyensportcsarnokok építésekor adta ki a fejlesztési minisztérium, de mindenre alkalmazzák, viszont egy műemlék épület homlokzatának felújítása esetén a tervezés elérheti a költségek 30 százalékát is – hívta fel a figyelmet Antal Árpád.

„Nem működik jól a közbeszerzési rendszer”

Sok vállalkozó inkább visszavesz a tevékenységéből, átszervez, karcsúsít és inkább a magánszférából érkező, kisebb értékű, de biztos megrendeléseket választja – erősítette meg megkeresésünkre a vállalkozói szféra képviselője, Édler András is. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta,

több jogerős bírósági döntés született, hogy a vállalkozóknak nem kell bemutatniuk a bejövő számlákat,

ám mivel Romániában nem érvényes a precedensjog, így a következő cégnek is „át kell esnie a tortúrán”.

Fotó: Veres Nándor

Édler ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a megrendelők is sok esetben rugalmatlanok, nem vállalják a felelősséget, hogy a közbeszerzésen ne a legkisebb árat vegyék figyelembe, hanem a pontrendszer alapján a pénzügyi, illetve a műszaki megoldásokat értékeljék. „Nem működik jól a közbeszerzési rendszer Romániában, a törvény nehézkes, a hozzáállás a megrendelők és az ellenőrző szervek részéről is rugalmatlan” – összegezte a gondokat Édler András.