Bűnvádi eljárás Dorin Florea és tanácsadója, Claudiu Maior ellen

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 11., 00:20

Hivatali hatáskör túllépésével vádolta meg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester tanácsadóját, Claudiu Maior volt alpolgármestert.

Dorin Florea Fotó: Boda L. Gergely

Ugyanebben az ügyben Floreát hivatali hatáskör túllépésében való bűnrészességgel vádolja az ügyészség – közölte az Agerpres.

A vádhatóság csütörtöki közleménye szerint

Claudiu Maior 2016. március 9. és 2017. június 29. között összesen 9198 fizetési megbízást írt alá törvénytelenül,

2016. március elsején ugyanis az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg esetében, amelynek nyomán három évre eltiltották a köztisztségviseléstől. Miután lemondott az alpolgármesteri és helyi tanácsosi tisztségről, Claudiu Maiort tanácsadójává alkalmazta Dorin Florea, és a fizetési megbízások aláírására is felhatalmazta – mutat rá a DNA közleménye.

A vádhatóság továbbá közölte,

Dorin Florea polgármester két olyan rendelkezést adott ki, amelyekkel – a törvényi előírások áthágásával – lehetővé tette Claudiu Maior számára, hogy a hatósági tiltás ellenére közhatalmi tevékenységet gyakoroljon.

Claudiu Maiort 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték, ez idő alatt egy megszabott menetrend szerint rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen, csak az ügyben illetékes ügyész előzetes engedélyével hagyhatja el az országot, nem veheti fel a kapcsolatot az ügy másik érintettjével.