Nem kérnek az adómentességből az orvosok

Bíró Blanka 2017. augusztus 10., 18:07

András Nagy Róbert nem tartja jó ötletnek, hogy az orvosok mentesüljenek a jövedelemadó befizetése alól. A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató szerint a kormánynak inkább fizetésemelést kellene adnia mindegyik egészségügyi alkalmazottnak.

Fotó: Boda L. Gergely

Adómentesség helyett tisztességes fizetést és jobb munka­körülményeket vár­nak el az orvosok, illetve az egész­ségügyi rendszer más alkalmazottai – szögezte le a Krónikának András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház igazgatója.

A menedzsert annak kapcsán kérdeztük, hogy a pénzügyminisztérium egy új, az adótörvénykönyv módosítását célzó rendelettervezete alapján az orvosok mentesülnének a jövedelemadó befizetése alól függetlenül attól, hogy bevételük havi bérből vagy független tevékenységből származik. Az intézkedés 2018. január elsejétől lépne érvénybe.

András Nagy Róbert hangsúlyozta: mindez legfeljebb 16 százalékos bérnövekedéssel járna – ennyi ugyanis a jövedelemadó mértéke –, meglátása szerint viszont

ezt egyszerű fizetéskiegészítéssel is meg lehet oldani, ami nemcsak az orvosok, hanem a többi egészségügyi alkalmazott számára is előnyös lenne.

A kórházigazgató ugyanakkor rámutatott: sok múlik majd azon, hogy mit tartalmaz az alkalmazási módszertan, hiszen az adómentesség bevezetése akár anomáliákhoz is vezethet.

„Egyelőre csak találgatni tudunk, a kormány nem tett közzé semmi konkrét információt. Pontosítani kell, hogy az orvosoknak az állami vagy a magánszektorban megvalósított jövedelme lenne adómentes, illetve a kedvezmény vonatkozna-e azokra, akik orvosügynökként dolgoznak, vagy mondjuk, ingatlant adnak bérbe” – részletezte a menedzser.

Hangsúlyozta: az adómentesség helyett inkább megfelelő fizetéseket és munkakörülményeket kellene biztosítani az orvosoknak, hogy az országban tudják tartani őket. A szakember kifejtette: a legfrissebb statisztikák szerint

noha Romániában képezik a legtöbb orvost, mégis itt praktizálnak a legkevesebben, ezen sürgősen változtatni kell,

szögezte le András Nagy Róbert.

A kabinet egyébként azzal indokolja az orvosokra vonatkozó adómentességet, hogy korábban ígéretet tettek az intézkedésre, amely a 2017 és 2020 közötti időszakra vonatkozó kormányprogramban is szerepel.

Jelenleg csak a súlyos, állandó fogyatékkal élők, a programfejlesztő informatikusok és az alkalmazott vagy technológiai kutatásban dolgozó szakemberek részesülnek ebben a kedvezményben. Gazdasági elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy

a tervezett intézkedés diszkriminatív,

az egészségügyi szakszervezetek vezetői szerint pedig a kizárólag az orvosokat érintő adómentesség csak újabb feszültséget fog generálni az ágazatban.