Phenjan augusztus közepéig kidolgozza a Guam elleni támadás tervét

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 10., 18:01

Észak-Korea augusztus közepéig elkészíti a Guam amerikai külbirtok elleni rakétatámadás tervét, utána csak Kim Dzsong Un vezető döntésétől függ, hogy elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával.

Kim Dzsong Un

A szokatlanul részletes beszámoló a támadási tervről újabb állomása az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetőzésnek. Donald Trump amerikai elnök „olyan tűzzel és haraggal” fenyegette meg kedden Phenjant, „amilyet még nem látott a világ”, arra az esetre, ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat, később azonban két egymást követő Twitter-üzenetben visszafogottabban nyilvánult meg.

Phenjan szerdán közölte: „komolyan mérlegeli”, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen Guam szigetére, ahol az amerikai haderőnek hadászati jelentőségű katonai létesítményei vannak.

{K1}

A KCNA a csütörtöki jelentésében „zagyvaságok tömkelegének” nevezte Trump fenyegetését.

Képtelenség értelmes párbeszédet folytatni egy ilyen őrülttel, csak nyers erővel lehet rá hatni”

– írta a hírügynökség, hozzátéve, hogy Phenjan továbbra is figyelemmel kíséri az Egyesült Államok nyilatkozatait és viselkedését.

„A Koreai Néphadsereg által elindítandó Hvaszong-12 rakéták elrepülnek majd Simane, Hirosima és Kócsi japán prefektúrák fölött" – idézte a KCNA Kim Rak Gjom tábornokot, a hadsereg stratégiai erőinek parancsnokát.

A rakéták 3356,7 kilométer hosszú pályát futnak majd be, amihez 1065 másodpercre lesz szükségük, és Guamtól 30–40 kilométerre csapódnak be az óceánba”

– tette hozzá a tábornok.

A japán légierő bejelentette csütörtökön, hogy az ország légterében, de a Koreai-félszigethez közel közös légi hadgyakorlatot tartott kedden amerikai bombázó repülőgépekkel az észak-koreai rakétakísérletek miatt kialakult feszült térségi helyzetben.

Eközben az NBC amerikai hírtelevízió értesülései szerint

az amerikai védelmi minisztérium elkészítette az Észak-Korea elleni megelőző csapás részletes terveit

arra az esetre, ha Donald Trump amerikai elnök úgy dönt, hogy elrendeli a támadást a kommunista diktatúra ellen.

Magas rangú katonai tisztségviselők az NBC hírműsorának elárulták, hogy a tervek szerint Guamról induló B-1B típusú stratégiai bombázók képeznék a csapásmérő erő gerincét, és a műveletet további harci repülőgépekkel, valamint műholdakkal és drónokkal támogatnák. Több forrás szerint a lehetséges célpontok között lenne nagyjából két tucat rakétaindító állomás és rakétakísérletekre használt létesítmény.

A Trump által mérlegelt

két-három katonai opció közül ez az egyik olyan, amelyikkel talán lenne némi esély elkerülni a konfliktus eszkalálódását

– mondta James Stavridis, az amerikai haditengerészet nyugalmazott admirálisa, hozzátéve ugyanakkor, hogy a megelőző csapás mindenképp azzal a kockázattal járhat, hogy Phenjan támadást indíthat Szöul vagy akár a Guam szigetén levő Andersen légi bázis ellen.