Afrikai sertéspestis: szigorúan monitorozzák a szatmárnémeti helyszínt

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 10., 16:53

Továbbra is szigorú felügyelet alatt tartják a hatóságok azt a szatmárnémeti negyedet, ahol két héttel ezelőtt afrikai sertéspestis gócát fedezték fel. Azóta nem észleltek újabb megbetegedést.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Nicolae Dumuţa, a DSVSA szatmárnémeti kirendeltségének igazgatója csütörtökön arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a két héttel ezelőtt észlelt megbetegedések után – amelyek miatt hat sertést kellett leölni és elégetni – más állatokon nem mutatták ki a vírust, de a térséget szigorú felügyelet alatt tartják.

Ugyanakkor

minden, családi fogyasztás céljából levágott állatról értesíteni kell az állatorvost,

és az állattartóknak azt javasolták, hogy csak növényi eredetű táplálékot adjanak a sertéseknek. Állati eredetű ételmaradékokkal tilos etetni a disznókat, tette hozzá Dumuţa.

Romániában első ízben július 29-én ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis egy Szatmárnémeti peremén lévő negyedben. A térséget fertőtlenítették és lezárták.

Az afrikai sertéspestist házi és vaddisznók is elkaphatják. A megfertőződött állatok túlélési esélye nulla. Mivel a betegség ellen nincs vakcina, az egyetlen megoldás a megelőzés. A sertéspestis nem terjed át emberre.

{K1}