Márton Anita elégedett a súlylökésben szerzett világbajnoki ezüstérmével

MTI 2017. augusztus 10., 13:24

A súlylökő Márton Anita teljesen elégedett a londoni atlétikai világbajnokságon szerdán szerzett ezüstéremmel, de idén még országos csúcsot szeretne javítani.

Fotó: Híradó.hu/EPA

Az olimpiai bronzérmes dobó csütörtökön az MTI-nek elmondta, a késő esti verseny, a doppingellenőrzés és az ünneplés miatt alig három-négy órát aludt, s folyamatosan „pörögtek a gondolatai”.

Nem volt egyszerű helyzet, hiszen az utolsó sorozatban a negyedik helyről sikerült feldobni magam a dobogóra”

– nyilatkozott a békéscsabai színekben induló atléta, aki 19,49 méterrel lett második a 19,94-gyel győztes kínai Kung Li-csiao mögött. A bronzérmet a riói nyári játékok bajnoka, az amerikai Michelle Carter érdemelte ki, 19,14-gyel.

Márton Anita hozzátette, mivel egész nap esett, számítottak rá edzőjével, Eperjesi Lászlóval, hogy végig esőben kell versenyeznie.

„Nem örültem neki, mert ilyenkor nagyon csúszik a golyó.

Sok múlik azon, ki hogyan tudja kezelni ezt a helyzetet, a stadionban 14 fok volt, ami több mozgást igényel két dobás között. Igyekeztem magam melegen tartani.

Szerencsére a stadion teteje a kanyarban fedett helyet nyújtott, de csinálhatták volna kicsit hosszabbra, mert három méterre a körtől ért véget, így esőben kellett dobni” – fogalmazott Márton Anita, jelezve, az eső inkább a forgó technikával dobó versenyzőknek jelent hátrányt, amilyen ő is, a többség csúszó technikával lök.

Márton éremesélyesként érkezett a vb-re, 19,63 méteres idei eredményével a harmadik volt a nevezési listán. „Heten rendelkeztünk 19 méter fölötti eredménnyel, de igazából rajtam kívül négyen tűntek dobogóesélyesnek, három amerikai és a kínai lány. A három amerikaiból egy kiesett a selejtezőben, egy másikon látszott, hogy nincs jó formában. A győztes Kung idén már dobott 20 méter felett, közel 21 méter az egyéni csúcsa, így nem meglepetés az elsősége” – mondta.

Kiemelte, összességében

teljesen elégedett az eredménnyel, mert esőben még sosem dobott ekkorát,

bár úgy érezte, 19,87 méteres egyéni csúcsát – amely országos rekord – is képes megdönteni. Hangsúlyozta, ezt még idén szeretné megjavítani.

Márton Anita az elmúlt években fantasztikus sorozatot produkált: 2014-ben bronzérmet szerzett a zürichi szabadtéri Európa-bajnokságon (19,04 m – országos csúcs), 2015-ben első lett a prágai fedett pályás Eb-n (19,23 m – ocs), s negyedik a pekingi vb-n (19,48 m – ocs). Tavaly ezüstöt szerzett a fedett vb-n (19,33 m – ocs) és a szabadtéri Eb-n is (18,72 m), majd a dobogó harmadik fokára állhatott fel a riói olimpián (19,87 m – ocs), idén pedig újabb fedett Eb-aranyat szerzett a vb-ezüst előtt.

A vb-n a súlylökés mellett diszkoszvetésben is indul. A női súlylökés eredményhirdetése csütörtök este lesz 20.10-kor.