A fuvarozók szerint dráguláshullámot okozhat az üzemanyag árának növelése

Bálint Eszter 2017. augusztus 09., 17:04

A romániai fuvarozóknak nem tetszik az üzemanyagok jövedéki adójának emelése – szerintük ezzel a kormány a magyar és az osztrák sztrádák építését finanszírozza.

Újabb tiltakozásokat helyeztek kilátásba a fuvarozók (archív felvétel) Fotó: YouTube

Drágításokkal és tiltakozással fenyegetnek a romániai közúti fuvarozók amiatt, hogy a kormány szeptember elsejétől növelni készül az üzemanyagok jövedéki adóját, és azt mondják, a Tudose-kabinet ezzel az intézkedéssel nem tesz mást, mint támogatja az ausztriai és a magyarországi autópályaépítéseket.

„Nagyon csúnya következmények lesznek.

A nemzetközi forgalom a környékbeli országok – főként Magyarország és Ausztria – felé migrál majd. Egy kamion tankja mintegy 1200 literes, ami több mint 3000 kilométer megtételéhez elégséges”

– kongatta meg a vészharangot a News.ro hírügynökség megkeresésére Constantin Isac, a Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetségének (UNTRR) alelnöke.

Hozzátette: így tulajdonképpen a román kormány közvetve a két ország sztrádaépítését támogatja, hiszen ott a jövedéki adó egy részét nagy infrastrukturális beruházásokra fordítják. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy például Magyarországon a jövedéki adó egy részének a visszatérítése is gyors, 30 nap alatt megtörténik.

Az érintettek szerint a kormány által tervezett módosítás

első következménye a fuvardíjak legalább 10 százalékos emelkedése lesz, ami láncreakciót indít el,

hiszen a megváltozott körülmények között a kereskedők is kénytelenek lesznek emelni a fogyasztói árakat. „A szállító cégek mintegy 5 százaléka nem fogja túlélni, őket már a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás tavalyi emelése is sújtotta” – fűzte hozzá Constantin Isac.

Drágításokat helyezett kilátásba a Mediafax hírügynökség kérdésére Vasile Ştefănescu, a Hivatásos Fuvarozók Szövetségének (COTAR) elnöke is. „A drágább gázolaj visszatükröződik majd a jegyárakban is, mint ahogy megnövekednek az áruszállítás díjszabásai is, ami valamennyi szállításra szoruló termék drágulásához fog vezetni.

„Egyelőre úgy gondoljuk, hogy a jövedéki adó emelésére irányuló törvénytervezet egy rossz vicc a kormány részéről, de

ha véghez viszik, akkor újfent összefog minden fuvarozói munkáltatói szövetség, és tiltakozni fogunk”

– szögezte le a COTAR elnöke. Ő is emlékeztetett ugyanakkor, hogy amikor a Ponta-kormány kivetette az üzemanyagok hétcentes extra jövedéki adóját, akkor nagyon sok fuvarozó kezdett el külföldön tankolni.

Amint arról beszámoltunk, a Tudose-kabinet nagyjából a januártól eltörölt, a Victor Ponta szintén szociáldemokrata (PSD) kormánya által bevezetett hétcentes extra jövedéki adónak megfelelő mértékben tervezi emelni az üzemanyagok jövedéki adóját. Egy liter üzemanyag így 40-45 banival kerülhet többe szeptembertől, amikortól már hatályba is léptetnék az új intézkedést.

{K1}