Páva Adorján 2017. augusztus 09., 00:09

Panaszkodj vagy vígan told?

Az Untold fesztivál kerítésein kívül élőknek rengeteg bosszúságot okozott az elektronikus zenét kedvelők megarendezvénye: a lezárt Sétatér, a központban a szokásosnál is jóval elviselhetetlenebbé váló forgalom, az úton-útfélen bulizó fiatalok látványa, a reggelig tartó koncertek zaja még a legnyugodtabbakat is kizökkentette sodrukból.

Valahogy mégis túlélte mindenki, és a következő szűk egy évben bőven lesz idő elgondolkodni azon, mit is hoz a kincses város konyhájára ez a négynapos őrület. Néhány elképesztő számadat: az Untoldon összesen több mint 330 ezren fordultak meg; a napi rekordot szombaton jegyezték, amikor 90 ezren buliztak a fesztivál területén.

Aznap a szervezőknek egy adott ponton biztonsági okokból meg kellett tiltaniuk a belépést a fő helyszínre, a zsúfolásig megtelt Kolozsvár Arénába. Ott lépett fel ugyanis a világ egyik legnevesebb DJ-je, Armin van Buuren, aki éjjel öt és fél órán át „kevert”, egészen reggel fél 9-ig – koncertjét 30 millióan követték a fesztivál honlapján, illetve a sztár Facebook-oldalán sugárzott élő adásban.

Évekkel ezelőtt egyszerűen elképzelhetetlennek tűnt, hogy létezhet egy olyan rendezvény, amely egyszerre sok ezer külföldit vonz egy erdélyi városba, mint ahogy az is hihetetlen volt, hogy sok millió embert meg lehet ismertetni Kolozsvár nevével. És lám: megtörtént, az Untold immár három éve öregbíti (vagy inkább, ha szabad így fogalmazni: fiatalítja) a kincses város hírnevét.

Ezek a döbbenetes tények késztetik Emil Boc polgármestert arra, hogy elengedje füle mellett a kolozsvári lakosok (hivatalosan csupán néhány tucatnyi) panaszát, és eszébe se jusson kiköltöztetni a város szívéből a fesztivált, amelynek éppen a kivételes környezet az egyik legnagyobb varázsa.

Az mindenki számára egyértelmű, hogy Kolozsvár modern várossá akar válni. A beruházásokra kész magánvállalatok megnyerése, a helyi gazdaság informatikai és kommunikációs szakágának tudatos erősítése, az egyetemekből áradó szakképzett emberi erőforrás kiaknázása mind-mind ezt a célt szolgálják. Nem véletlen, hogy Erdély fővárosa ma Románia, illetve a Kárpát-medence egyik legdrágább települése: van miből.

Ennek a 21. századi arculatnak a körvonalaira erősít rá az Untold fesztivál, egy olyan világban, amelyben ugye azt mondogatják: nem számítasz, már-már nem is létezel, ha nem vagy ott a közösségi oldalakon – Kolozsvár pedig most nagyon ott volt.

Hogy ebből rövid távon, konkrétan mit nyernek a város lakói (és most nem azokra gondolunk, akik óriási összegekért bérbe adták lakásukat) az év fennmaradó, szűk 361 napjában, nehéz megmondani – e téren bizony jobban kommunikálhatna a tömegben vígan bulizó polgármester. Egyre azonban biztos jó az Untold fesztivál: a négy zűrzavaros nap alatt felértékelődnek a kincses város sok fejfájást okozó, ám hirtelen megszépülő, visszasírt hétköznapjai.

{K1}