Molnár Judit 2017. augusztus 09., 00:01

Bű(n)vészmutatványok

Ha megjelenik egy újabb trükk, a régi repül a sutba. A szabadulás művészetét felülíró mutatvány alig pár éve jelent meg, és lett a világcirkusz porondján az egyik legnépszerűbb attrakció. Nekünk külön öröm, bár az ötletgazdák a Dâmboviţa-parti fővárosban laknak, na, de sebaj, mégiscsak lélekmelengető hallani, amikor egy-egy újabb trükköt tapsviharral köszönt a közvetlenül érintettek kicsinek nem mondható csapata.

S hogy miért sikerült ilyen gyorsan felfutnia a topra az új mutatványnak?! Mert könnyebb, gyorsabb és sokkal olcsóbb: addig, amíg sikerül a fogvatartottnak kiszabadulnia, elfoglal egy értékes helyet a kóterben, élelmezni kell, s az őrök és a takarítószemélyzet fizetésének egy főre eső része sem elhanyagolható. Mennyivel egyszerűbb még a letartóztatás előtt a fülébe súgni, hogy sipirc, aztán pedig csak sápítozni, miszerint soha senki nem hallott semmiről semmit. Bottal üthetik a kliens és az okozott kár megtérítésének is a nyomát.

Ha jól emlékszem, a trükk főpróbája pár évvel ezelőtt érintette a szülővárosomhoz közeli határállomást is: valamilyen nagyobb lopást elkövető köztisztviselő miatt riasztották az átkelőpontokat, mire a hozzánk közeli sajnálattal közölte, alig öt perce lépett át más országba. Ennél érdekesebbek voltak a következő próbák: az Indonéziából vagy Thaiföldről, majd az Államokból, illetve az újságírók iraki kamuemberrablását állítólag levezénylő, birkanyáj közé bújva elhajózó szökevény hazahozatala: a nagy csinnadrattás beharangozó után az égvilágon semmi nem történt.

Egyik eset sem volt annyira szenzációs, mint a titkosszolgálati kötődésekkel rendelkező médiamogulé, akiről elhíresztelték, hogy egzotikus tájakon tűnik fel, valójában mai napig vígan él Szerbiában. Most ott tartunk, hogy néhány napja annak az ingatlankupecnek veszett nyoma, aki a volt államelnökkel gentlemen’s agreementben adta-vette a főváros környéki birtokokat. Az okozott kárérték eurómilliárdos nagyságrendű. Valaki látni vélte egy New Jersey-i villa ablakában, de annyi.

Említett volt üzlet- és bajtársa egyszer már megvédte, csodálkozva, mit akar a sok rosszindulatú egy ilyen derék, a fővárost olyan sokkal segítő embertől?! Ezért nem félek, hogy most valaki hirtelen buzgalomból, semmibe véve a népszerűséget, erőnek erejével kiszedi az amerikai ablakból és itthon rács mögé dugja a bű(n)vész urat!