A szakminiszter elismeri: szánalmas a hulladék-újrahasznosítás helyzete Romániában

Krónika 2017. augusztus 08., 23:57

Mindenki számára prioritás kell hogy legyen a hulladék-újrahasznosítás felvirágoztatása Romániában a környezetvédelmi miniszter szerint.

Fotó: Veres Nándor/archív

Szánalmas helyzetben van Románia a hulladék-újrahasznosítást illetően, ennek aránya ugyanis kevesebb mint öt százalék – nyilatkozta kedden Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter egy szakmai találkozón.

Olyan helyzetben vagyunk, amelybe nem kerülhettünk volna, ha elvégezzük a házi feladatainkat

első perctől, és betartjuk azokat a törvényeket, amelyeket a parlament megszavazott” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint a továbbiakban a tudatosításra kell összpontosítani. Kifejtette: a lakosság egészségére, a környezetre és az erőforrásainkra is vigyáznunk kell, ennek érdekében „fel kell virágoztatni” Romániában az újrahasznosítást, ez pedig nemcsak a minisztérium, hanem mindenki számára prioritás kell hogy legyen.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Gavrilescu arra is kitért:

sok helyen a lakosság hiába gyűjtené szelektíven a szemetet, ha azt amúgy is összekeverve szállítják az illegálisan működő lerakókba,

amelyek miatt egyébként kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen az Európai Unió. A miniszterelnök-helyettes szerint az ország számára megoldást jelenhet elsősorban az újrahasznosításra alapuló körforgásos gazdaság, amely új munkahelyeket is eredményezne, hiszen míg 10 ezer tonna lerakott hulladék 6 munkahelyet generál, addig ugyanennyi ismételten felhasznált szemét 16 állást jelent. „Amennyiben sikerül 2030-ig bevezetni a körforgásos gazdaságot, 180 ezer új munkahelyet teremtenének” – magyarázta Gavrilescu.

Amint arról beszámoltunk,

az Európai Bizottság nemrég eljárást kezdeményezett Románia ellen az Európai Unió bíróságán,

mivel az ország nem tett eleget a hulladékgazdálkodási terv, valamint a hulladékmegelőzési program felülvizsgálatára, illetve elfogadására irányuló kötelezettségének, ahogyan azt az EB 2008/98-as keretirányelve előírja.

Az EB emlékeztet: Romániának 2013-ban kellett volna felülvizsgálnia országos hulladékgazdálkodási tervét és a hulladékmegelőzési programot. Mivel ez nem történt meg, 2015 szeptemberében az EB elindította a kötelezettségszegés megállapítására irányuló előzetes eljárást, 2016-ban elküldött indoklásában pedig felszólította az országot, hogy haladéktalanul pótolja a mulasztást.