Untold: 330 ezer bulizó, 50 panasz Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely , Bede Laura 2017. augusztus 08., 19:10

Mintegy 50 panasz érkezett az Untold fesztivál ideje alatt a kolozsvári önkormányzathoz, valamennyi a hangerőt kifogásolta – mondta el lapunk megkeresésére Iulia Perșă, a városháza szóvivője.

Fotó: Untold

Hozzátette, jellemzően a Sétatér környékén lakók panaszkodtak a túl nagy zajra, a környéken lakó olvasónk szerint képtelenség volt aludni a csütörtöktől vasárnapig tartó fesztivál idején.

Mint kifejtette, az egyik panasztevő egy élő televíziós műsorba is betelefonált, és elsősorban azt kifogásolta, hogy a város nem kap elég anyagi kompenzációt a fesztivál szervezőitől. Az illető megmérte az Untold keltette zaj mértékét:

89 decibellel dübörögtek a hangfalak. Ez azért érdekes, mert a törvény szerint 90 decibel fölötti hangerőnél van joga zajártalom miatt bírságot kiróni a helyi rendőrségnek

– mutatott rá a sajtószóvivő. Iulia Perșă szerint elsősorban a szervezőkön múlik, hogy jövőre a város szélére költöztetik-e a fesztivált, a kolozsvári önkormányzat legfeljebb annyit tehet, hogy nem hagyja jóvá a szervezők kérését, de nem javasolhatnak új helyszínt.

Emil Boc polgármester korábban teljes mellszélességgel kiállt a fesztivál mellett, nem támogatja az elköltözését. A zenei rendezvénysorozattal elégedetlen kolozsváriak aláírásgyűjtésbe kezdtek, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a jövőben a fesztivált költöztessék ki a város szélére.

A százezres tömegeket vonzó esemény után Claudiu Melean kolozsvári ortodox pap a közösségi oldalán fejezte ki nemtetszését:

szerinte az Untoldot a sátánnak ajánlották és most szenteltvízzel kell megáldják a sétatéri parkot, hogy a gyerekek tudjanak ott nyugodtan játszani.

A Kolozs megyei rendőrkapitányság közleménye szerint a fesztivál idején nem jelentettek a közrendet, csendet súlyosan megzavaró eseteket. A négy nap alatt értelemszerűen zsúfoltság és tolongás volt a tömegközlekedési járműveken, vasútállomáson és reptéren.

A harmadik alkalommal, augusztus 3–6. között szervezett Untold elektronikus zenei fesztiválon

a négy nap alatt több mint 330 000 ember vett részt.

A legtöbb látogató szombaton érkezett a főszínpadnak helyet adó Kolozsvár Arénába, ahol több mint 90 000 fesztiválozó tombolt reggel fél kilencig a holland világsztár Armin van Buuren fellépésén. A szervezők a teljes koncertet élőben közvetítették az Untold Facebook-oldalán, amelyet több mint 30 millióan követtek.