Színes kínálat vár a színház szerelmeseire Nagyváradon

Krónika 2017. augusztus 08., 18:58

Klasszikus drámával és komédiával, kortárs ősbemutatóval, zenés produkciókkal, tánc- és gyermekszínházi előadásokkal várják az érdeklődőket a nagyváradi Szigligeti Színházban.

Fotó: Szigligeti Színház

Tizenhárom premierrel, három fesztivállal, a Színház az iskolában, iskola a színházban program újabb két műhelymunkájával, illetve számtalan bérletes és bérleten kívüli vendégelőadással készül 117. évadára a nagyváradi Szigligeti Színház – áll a teátrum közleményében.

A 2017/2018-as évad hivatalosan augusztus 7-én kezdődött el Körmöczi–Kriván Péter Kapufa és öngól című drámájának olvasópróbáival. A DráMÁzat drámapályázat Debüt-díjas szövegét Tasnádi-Sáhy Péter viszi színre a Szigligeti Stúdióban; az előadás ősbemutatóját szeptember 21-én, a magyar dráma napján tartja a Szigligeti Társulat.

Az évad első nagyszínpadi bemutatóját Anca Bradu rendezi, aki A mi osztályunk című fesztiváldíjas előadás után Bertolt Brecht és Paul Dessau klasszikusával, A kaukázusi krétakörrel tér vissza a váradi színházba.

A Szigligeti Társulat Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényének musical-adaptációjával búcsúztatja az Óévet. A Hamvai Kornél, Varró Dániel és Darvas Benedek szerzőhármas zenés előadásának rendezője Porogi Dorka.

2018-ban biztosan együtt dolgozik majd a társulattal Gothár Péter világhírű filmrendező, illetve Tarnóczi Jakab, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ígéretes tehetsége. A tervek szerint Gothár Péter Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marciját, Tarnóczi Jakab pedig William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját viszi színre.

A pályakezdő művészek is bemutatkoznak 

A nagyváradi születésű Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós születésének századik évfordulóját ünnepelve tűzi műsorára a Szigligeti Társulat a szerző Egy szerelem három éjszakája című alkotását.

Az első magyar musicalként számon tartott előadást Novák Eszter rendezi.

A színház vállalásának megfelelően, az évad második felében két olyan stúdióelőadás mutatnak be, amelyekben pályakezdő rendezők kapnak bemutatkozási lehetőséget: Botos Bálint Csehov Apátlanul (Platonov) című drámáját, Hunyadi István pedig Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának következő részét, a Bányavakságot viszi színre a Szigligeti Stúdióban.

A Szigligeti Társulat hatodik alkalommal, 2018. március 21–25. között szervezi meg a HolnapUtán Fesztivált.

A tavalyi évad sikeres koncepcióját folytatva, a hangsúly idén is a pályakezdő színházi alkotók bemutatkozására, illetve az összművészeti vízióra kerül. Az előző évek hagyományaihoz híven a 2017/2018-as évad kínálatában helyet kaptak a Szigligeti Színház partnerintézményeinek előadásai is, így Nagyváradra látogat többek között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, az Esztergomi Várszínház, illetve az egri Gárdonyi Géza Színház is.

A Szigligeti Színház folytatja nagysikerű színházi nevelési programjait:

az Iskola a színházban, színház az iskolában projekt idén a barátság témáját járja körül a jelentkező fiatalok improvizációinak segítségével, a Súgólyuk drámapedagógiai foglalkozások során pedig három nagyszínpadi előadást dolgoznak fel a résztvevő középiskolások Bordás Andrea és Eszteró Ida foglalkozásvezetők segítségével.

Gyermek- és ifjúsági produkciók 

A Lilliput Társulat szeptemberben Szutyejev Kispipi és Kisréce című előadásának adaptációjával kezdi a 2017/2018-as évadot. Az előadás, amelynek rendezője Szabó Attila, a testvérféltékenység kényes témáját dolgozza fel játékos formában.

Október 3–7. között harmadik alkalommal szervezi meg a Lilliput Társulat az Erdélyi Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját, a FuxFesztet,

amelynek programjában a hazai bábtársulatok előadásain kjvül magyarországi vendégprodukciók is helyet kaptak. December folyamán bemutatják Csató Kata rendezésében Lázár Ervin örökérvényű meséjét, a Szegény Dzsoni és Árnika című darabot, az új évad második felében pedig Oscar Wilde Boldog herceg című előadása (rendező: Vadas László), illetve az Antoine de Saint-Exupéry életét és levelezését feldolgozó ifjúsági produkció, az Én, a kis herceg (írta: Szabó Attila, rendezi és játssza: Daróczi István) kerül színpadra.

Hangsúlyos szerepet kap a tánc 

Október 12–15. között ismét a Nagyvárad Táncegyüttes a házigazdája az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának.

A tizenharmadik alkalommal megrendezett nemzetközi rangú vándorfesztivál célja, hogy az országban működő táncműhelyek szorosabbra fűzzék kapcsolatukat, valamint a közönséget is megismertessék a népi és kortárs tánc és zene különböző formáival.

A 2017/2018-as évadban a Nagyvárad Táncegyüttes két produkcióval, illetve a Színház az iskolában, iskola a színházban című program bemutatójával készül. A táncegyüttes Szabó T. Anna alkotásából inspirálódva, Senki madara címmel nagyszínpadi előadást visz színpadra, Tóth Tünde rendezésében.

Stúdiótermi keretek között mutatják be két tehetséges fiatal koreográfus egész estés előadását: Györfi Csaba Idegen címmel, Tőkés Imola pedig Vakfolt címmel rendez egy-egy egyfelvonásost. Hídavatás címmel, az iskolaprogramok jól ismert rendszerében készül megünnepelni a Nagyvárad Táncegyüttes Arany János születésének 200. évfordulóját. A bicentenárium alkalmából, a táncegyüttes művészei, Bihar megyei néptánccsoportokkal közreműködésben a nagyszalontai költőóriás balladáit dolgozzák fel táncos formában.

Számos kedvezményt kínálnak

A bérletértékesítési időszak augusztus 16-án indul és október 13-áig tart; a bérletek megújítására pedig szeptember 15-éig van lehetőség. A Szigligeti Színház bérletkínálatában nyolc hagyományos és öt szabadbérletes konstrukció is helyet kapott. Újdonság, hogy

a Szigligeti Edéről elnevezett bemutatóbérlet zsöllyébe és erkélyre szóló helyárai az idei évadban csökkentek.

A további bérletárak változatlanok maradtak: az öt előadásra érvényesíthető Halasi Gyula- és Bessenyei György-bérlet 75, a Papp Magda-bérlet és Tanay Emil-bérlet 60, illetve nyugdíjasoknak és Nagyváradon kívüli lakcímmel rendelkezőknek kedvezményesen 40, a háromelőadásos kisiskolás bérletek 25, az öt előadásra szóló ifjúsági bérletek pedig 40 lejért vásárolhatók meg.

A Szigligeti Színház szabadbérleteinek előnye, hogy egész évben megválthatók, valamint a játéknap is szabadon választható. A szervezők felhívják a figyelmet arra is, hogy érvényes diákigazolvány felmutatásával egyetemistáknak szóló Partium-bérletet válthatnak az érdeklődők, akik így kedvezményes áron tekinthetik meg a nagyváradi társulatok bármely négy előadását.

A Szigligeti Színház tervezett bemutatóiról, illetve bérletkínálatáról bővebb tájékoztatást az intézmény jegypénztárában (nyitva augusztus 16-ától hétfőtől péntekig 14–19 óra között), a www.szigligeti.ro honlapon, illetve a színház Facebook-oldalán kaphatnak.