Sporttörténelmi tett: Baji Balázs „a világ tetejére” jutott az atlétikai vb-n

Krónika 2017. augusztus 08., 13:43

Sporttörténelmi bronzérmet szerzett a magyarországi Baji Balázs a londoni atlétikai világbajnokság 110 méteres gátfutásának döntőjében.

Fotó: MTI/AP

Történelmi bronzérmet ünnepel Magyarország a Londonban zajló atlétika-világbajnokságon: Baji Balázs személyében – a torna történetében először – piros-fehér-zöld színeket képviselő sportoló ért harmadikként célba a 110 méteres gátfutás döntőjében.

A hétfő esti fináléba előfutamgyőztesként kvalifikáló, 28 éves, állatorvosként praktizáló versenyző egy jó rajt után megelőzte a szám ötödikként végző csúcstartóját, az amerikai Ares Merrittet, majd pedig remekül hajrázva a francia Garfield Darient is maga mögé utasította, hogy a nyertes olimpiai címvédő, jamaikai Omar McLeod és az Oroszország eltiltása miatt függetlenként induló, korábbi világbajnok Szergej Subenkov mellett felállhasson a dobogóra.

Nem tudom, hogy csináltam a végét, elképesztő futás, elképesztő verseny volt.

Hihetetlenül boldog vagyok" – nyilatkozta a páratlan sikere után felszabadultan a tavalyi Eb-n ezüstérmes, békéscsabai születésű futó az M4 Sport élő adásában. Megjegyezte, nem volt hibátlan a futása, de szerencsére nem zökkentette ki, hanem „visszajött" belőle.

Fotó: MTI/EPA

„Éreztem a végén, ott lehetek a dobogón. Olyan energia szabadult fel bennem, olyan erő hajtott át az utolsó két gáton, hogy nem is értem. Ez volt a negyedik világbajnokságom, a tapasztalat tehát megvolt, úgy érzem, a korábbi vb-ken történtek most álltak össze egy kerek egésszé.

Nagyon mélyről jöttem fel. Örülök, hogy a világ tetejére állhatok, mert számomra ez a bronzérem a világ teteje”

– értékelt Baji, aki a kedden este veszi át a magyar atlétika történetének 12. vb-érmét.

Hétfő este a női mezőnyben is rendeztek döntőket: női 1500 méteren az olimpiai címvédő, kenyai Faith Kipyegon nyert, hármasugrásban a venezuelai Yulimar Rojas lett az aranyérmes – a kétszeres világbajnok és olimpiai címvédő Caterine Ibarguen előtt –, míg kalapácsvetésben a lengyel Anita Wlodarcyk megvédte vb-címét.

Bianca Răzornak 400 méteren nem sikerült fináléba jutnia, de a román futótól már ez az elődöntős szereplés is meglepetést jelentett. Ebben a számban szerdán este avatnak győztest, mint ahogyan a női súlydobásban és a férfi 400 méteres akadályfutásban is este harcolnak az érmekért. A keddi döntőket is este rendezik – egyesek számokban az indulók személye még kérdéses a vírusos ételmérgezés okozta visszalépések miatt. A BBC beszámolója szerint több versenyző is érintett, de a vizsgálatok alapján nem a szálloda a felelős a történtekért.