Feltételesen szabadlábra helyezték Relu Fenechiu volt minisztert

Balogh Levente 2017. augusztus 07., 18:11

Feltételesen szabadlábra helyezte hétfőn a vaslui-i törvényszék Relu Fenechiu volt közlekedési minisztert, akit még 2014 januárjában ítéltek jogerősen öt év szabadságvesztésre az úgynevezett transzformátor-ügyben.

Relu Fenechiu (archív felvétel)

Szabadulásakor közölte: nem kíván visszatérni a politikába, üzletemberként tevékenykedik tovább.

A 2012-ben megfogalmazott vádak szerint a volt liberális tárcavezető két társával – testvérével, Lucian Fenechiuval és Mihai Bogdan Damiannal – több cég részvényeseként 2002 és 2005 között

1970 és 1980 között gyártott transzformátorokat adott el az Electrica Moldova áramszolgáltatónak olyan áron, mintha azok vadonatújak lettek volna.

Fenechiu mindvégig tagadta a vádakat, az utolsó tárgyalási napon könnyeivel küszködve kérlelte a bírákat az ügy „alapos” áttanulmányozására.

Az ítéletet követően Cristina Pocora, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője közölte: Fenechiu elítélésével veszteség érte a pártot. Az ügyészség vádat emelt az áramszolgáltató három egykori vezetője ellen is. A vádirat szerint az Electrica Moldova 2002 és 2005 között a közbeszerzési törvény előírásait figyelmen kívül hagyva, a Fenechiuék által irányított négy céget jogtalanul előnyben részesítve vásárolta meg a transzformátorokat. A berendezések zöme ezt követően a cég raktáraiban porosodott.

A cég áfa nélkül összesen 6 406 976 lejt fizetett a berendezésekért, amelyekből csupán 79 ezer lej értékű eszközt használtak.

A vádirat szerint az áramszolgáltatónak okozott kár áfával együtt 7 529 594 lej, a perben károsultként az áramszolgáltató is részt vett.

Fenechiut tavaly novemberben egy másik, pénzmosási ügyben is elítélték 3 év 10 hónapra, miután elismerte bűnösségét, így összesen öt és fél évet kellett volna börtönben töltenie. Szabadlábra helyezéséről annak nyomán döntöttek, hogy letöltötte büntetése kétharmadát, a börtönben két tudományos művet is írt, és több, bejegyzett találmánya is volt.