Traian Băsescu: nem leszek moldovai elnök

Balogh Levente 2017. augusztus 07., 18:07

Cáfolta Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, hogy indulni kívánna a Moldovai Köztársaságban a következő elnökválasztáson.

Fotó: Boda L. Gergely

Băsescu vasárnap este a B1 hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: a moldovai alkotmány ezt nem is teszi lehetővé számára. 

Nincs hozzá jogom.

Nézzék meg a Moldovai Köztársaság alkotmányát. A jelöl szülőhelyének a Moldovai Köztársaság területén kell lennie. Néhány éve vezették be azt a feltételt, miszerint legalább tíz éve az országban kell élnie. Vagyis aki erről beszél, az vagy nem olvasta el a Moldovai Köztársaság alkotmányát, vagy szeret össze-vissza beszélni” – jelentette ki a volt államfő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a moldovai közvélemény-kutatások egybehangzóan azt mutatják,

a moldovaiak körében legnépszerűbb külföldi politikus, Vlagyimir Putyin orosz elnök után ő a második a népszerűségi listán.

„Ne gondolják, hogy új politikai karrier szeretnék Moldovában. Csupán segítettem azáltal, hogy elvállaltam egy új párt tiszteletbeli elnöki tisztségét, hogy támogassam az egyesüléspárti mozgalom megszilárdulását” – mutatott rá Băsescu.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Moldovai Köztársaság ügyének elsőbbséget kell élveznie, Romániának pedig kötelessége az egyesüléspárti irányzat erősítése politikai akciók és az ország támogatása révén.

Băsescut még június végén választották meg az Anatol Șalaru volt moldovai védelmi miniszter alapította Nemzeti Egységpárt (PUN) tiszteletbeli elnökévé. A Moldova NATO-csatlakozását erőteljesen támogató Șalaru még a múlt héten beszélt arról egy helyi televíziónak nyilatkozva, hogy amennyiben Băsescu visszaszerzi a moldovai állampolgárságát, aktívan részt vesz a PUN kampányában, rajta lesz a párt képviselőjelöltjeinek listáján, és a PUN elnökévé is megválasztják. Ennnek nyomán merült fel, hogy a volt román elnök akár a moldovai elnöki tisztségért is harcba szállhat.