Vízbe csobbanó utánpótlás – A vásárhelyi vízilabdatábor felszínre hozta a feszültségeket

Szucher Ervin 2017. augusztus 07., 12:52

Tapasztalt szakemberektől tanulhattak a gyermekek a marosvásárhelyi Torpi nyári vízilabdatáborában. A Romániában premiernek számító hétvégi esemény a sikereken kívül a feszültségeket is felszínre hozta a sportágban.

Fotó: A Torpi Waterpolo Camp Facebook-oldala

Elméleti és gyakorlati órákon, élménybeszámolókon, technikai-taktikai trükkök bemutatásán, videóelemzéseken, és nem utolsósorban autogram- és fotóvadászaton vehetett részt az a 16 romániai fiatal vízilabdázó, aki benevezett a Marosvásárhelyen hétvégén rendezett Torpi Waterpolo Camp nevű nyári táborba.

A sportág fejlettebb országaiban már hagyományosnak számító többnapos rendezvények Romániában újdonságként hatnak.

A Marosvásárhelyi Torpi Sportklub által a nagyváradi Gheorghe Dunca-pólóiskolával partnerségben szervezett eseményen a szakma olyan kiválóságaihoz kerültek közel a részt vevő gyermekek, mint például Dejan Stanojevic, Románia felnőtt férfiválogatottjának szövetségi kapitánya, Nenad Djurovic erőnléti edző vagy Călin Găvruş, a Dinamo egykori kiválósága, a hazai szakszövetség idén megválasztott elnöke.

Azon túl, hogy a kis tehetségek számára óriási élmény volt testközelből látni és hallani a sportág valamikori nagyjait, az utolsó napon a résztvevők azt is eldicsekedték, hogy a hosszú hétvégén többet tanultak, mint saját klubjaiknál fél esztendő leforgása alatt. A rendezvény sikerén felbuzdulva Sorin Moldovan, a marosvásárhelyi Torpi klubelnöke a folytatást is kilátásba helyezte.

Népszerűsítés kell

A román pólószövetséget elnöklő Călin Găvruş szerint az efféle táborokra azért is szükség van, mert az utóbbi negyed évszázadban szinte semmi nem történt a hazai vízilabda népszerűsítése terén. „Sajnos az emberek nem értik ezt az amúgy nagyon egyszerű sportágat. Nemcsak azok, akik soha nem voltak egy vízilabda-mérkőzésen, de sokszor a gyermekek szülei sincsenek tisztában azzal, ami a medencében zajlik. Szomorú, hogy a sajtót sem érdekli a vízilabda, de erről mi tehetünk a leginkább” – fakadt ki a 49 éves szakember.

Szerinte ahhoz, hogy a válogatott visszakerüljön a világ számon tartott csapatai közé,

sokkal komolyabb munkát kell végezni a tehetségkutatás és utánpótlás-nevelés terén.

Követendő példaként két szomszédos államot említett, Magyarországot és Szerbiát, ahol a hatóságok jelentős támogatást nyújtanak a pólózni vágyó fiataloknak. Ehhez képest Románia több városában be sem engedik a vízilabdázni vágyókat az uszodába. „Mindez egy egészségtelen társadalomhoz vezet. Elég, ha megnézzük, hány kövér gyerek ül a számítógép mellett, és hallani sem akar a sportról, a mozgásról” – tette hozzá Găvruş.

Széthúzó pólótársadalom

A Torpi kezdeményezése azonban felszínre hozta a sportágon belüli súrlódásokat is, hiszen például az ötletgazda, Gheorghe Dunca szerint a sportág fellendítésére tett kísérletei Nagyváradon elutasításra leltek. Közleményben mutatott rá arra, hogy

szerinte a VSK vezetősége mostohán bánik saját értékeivel, miközben Marosvásárhelyen és más városokban értékelik az ötleteit.

A váradiak korábbi válogatott játékosa, majd Kádár Kálmán oldalán a VSK volt másodedzője a következő szezonban a török Isztambuli Yüszme alakulatát fogja irányítani, de leszögezte: mindig is lokálpatrióta volt, és az is marad, a jövőben pedig még bizonyosan visszatér szülővárosába edzeni – amikor egy másik vezetőség már „tárt karokkal fogadja”.

Mint kiderült, Vásárhelyen is vannak feszültségek. Kérdésünkre, hogy a többi marosvásárhelyi klubtól miért nem vesz részt egyetlen játékos sem, Răzvan Păltineanu, a Maros Megyei Vízilabda-egyesület elnöke elmondta, hogy

a szervezők egyetlen helyi edzőt sem értesítettek.

Gagyi Csaba, a Maros Vízilabdaklub vezetője, aki egyben az U15-ös ifiválogatott másodedzője is, lapunktól értesült a táborról, mint ahogy Harai István, a Minimax Sportklub trénere sem tudott róla. De ugyanígy a H2O-sok csapatát sem hívta meg senki. Paul Pop, a Torpi szakosztályvezetője szerint aki akart, benevezett, hisz a szervezők interneten minden egyes érdekelt, 15 éven aluli sportoló számára meghirdették a tábort.

„Mihelyt mindannyian egy medencében edzünk, úgy gondolom, nem a közösségi oldalakon vagy a drótpostán keresztül kellene kommunikálnunk, hanem illene személyesen is szólnunk egymásnak” – vélekedett ugyanakkor Gagyi Csaba, aki nem találta postafiókjában az értesítést.

Volt olyan edző, aki ellenlépésként leláncolta a parton lévő vízilabdakapuit.

Claudiu Maior, a polgármester személyes tanácsadója a tábornyitón arról beszélt, hogy a marosvásárhelyi vízilabda érdekében nem széthúzásra, hanem összefogásra volna szükség, de reméli, hogy a jövőben minden helyi edzőt és játékost meghívnak az eseményre.

Harai István a rendezvény anyagi vetületével kapcsolatosan fogalmazta meg aggályait. Helytelennek tartja, hogy a szövetségi kapitány, illetve a szakszövetség elnöke

olyan rendezvényeken villogtatja szakmai tudását, amelyeken a szervezők pénzt „vasalnak be” a kiskorú résztvevőktől.

Sporttábort Romániában Valentin Ghionea szervezett idén elsőként Nagybányán kézilabdázóknak. Rámutatott, hogy külföldön rendszeresek az élsportolók által kezdeményezett szakmai programok az utánpótlás számára. Vízilabdában például Magyarországon több tábort is rendeznek volt és jelenlegi válogatott sportolók vagy éppen a szövetségi kapitány neve által fémjelezve.